Türkmen-Japon iş forumu Tokyo'da düzenlendi

23 Ekim 2019
Japonya’nın başkenti Tokyo’da Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un 21-23 Ekim tarihlerini kapsayan Japonya ziyareti dolayısıyla iş forumu gerçekleştirildi.
Tokyo’daki Shinagawa Prince otelinde düzenlenen Türkmenistan-Japonya İş Forumu’na dev Japon şirket temsilcileri katılırken, Türkmenistan heyeti de bakanlar, devlet kurum yetkilileri, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri tarafından temsil edildi.
Forumda konuşan İtochu Corporation temsilcisi Sugiyama, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Japonya’yaı dördüncü kez ziyaret ettiğini kaydederek, bunun Türkmenistan ile Japonya arasındaki siyasi ve ekonomik baüların güçlendiğinin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
Mayıs 2019'da, Türkmen-Japon ortak ekonomik işbirliği komitesinin 13. toplantısının Aşkabat'ta gerçekleştiği ve 7 anlaşmanın imzalandığını hatırlattı. Ayrıca, bu tür toplantıların gittikçe daha fazla şirket çektiği, bunun da sadece karşılıklı çıkarların olmadığı, aynı zamanda diyaloğu yoğunlaştırmaya istekli olduğu anlamına geldiğini belirtti.
Bu defadaki forumda iki ülke arasındaki münasebetler ve yatırım potansiyeli ele alındı. Forumun ikinci bölümünde enformasyon ve haberleş sektöründeki işbirliği konuları değerlendirildi. Ayrıca, eğitim, spor ve turizm sektörü de masaya yatırıldı.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev, Türkmenistan’ın turizm imkanlarından istifade etmek için gelen Japon turist sayısının 20 oranında arttığını belirtti.