Türkmen-Kazak Ortak komisyonu Astana’da toplandı

14 Mart 2019

11 Mart 2019’da, Astana’da, Bakanlar Kurulu Başkan Vekili M.Chakyyev’in başkanlık ettiği Türkmenistan heyetinin katıldığı, Hükümetlerarası Türkmen-Kazak Ekonomik, Bilimsel-Teknik ve Kültürel İşbirliği Komisyonu’nun 10. oturumu toplandı.

İki ülkenin bakanlık ve bakanlıklarının liderleri ve önde gelen uzmanlarının da katıldığı toplantı gündeminde, mevcut devletlerarası anlaşmaların uygulanmasıyla ilgili geniş bir konu yelpazesi ve ayrıca Türkmenistan ile Kazakistan arasında verimli bir ortaklığın geliştirilmesi vardı.

Toplantıda taraflar, 3 Mayıs 2017 tarihinde Aşkabat'ta yapılan komisyonun dokuzuncu toplantısının sonuçlarına ulaşan anlaşmaların uygulanmasını tartıştılar.

Toplantı katılımcıları, Komisyonun faaliyetlerinin, tarım, gıda ve işleme endüstrilerindeki ticaret-ekonomik, enerji ve ulaştırma alanlarında tam ölçekli bir ortaklığın daha da gelişmesine yeni ve güçlü bir ivme kazandıracağından emin olduklarını belirtti. Özellikle, ticari ve ekonomik bağları derinleştirmek, ihracat-ithalat işlemlerini arttırmak ve sağlanan mal ve hizmet yelpazesini ve hacimlerini genişletmek için ortak önlemler alınması gerektiği belirtildi.

Taraflar ayrıca kültürel, bilimsel ve eğitimsel temasların derinleştirilmesi ve bilim, kültür ve eğitim alanında işbirliğinin geliştirilmesi lehine konuştu.

Ortak Hükümetlerarası Türkmen-Kazak Ekonomik, Bilimsel-Teknik ve Kültürel İşbirliği Komisyonunun çalışmaları sonucunda nihai protokol imzalandı.

Kaynak: nCa News Bulletin