Türkmengaz, PetroTech-2019 Uluslararası Petrolgaz Konferans ve Fuarı’na katıldı

12 Şubat 2019

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de PetroTech 2019 Uluslararası Fuar ve Konferansı gerçekleştiriliyor. Hindistan’ın dev petrolgaz şirketi ONGC ile Hindistan Petrol Endüstrisi Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği bu dev organizasyonun açılışını, Hindistan Başbakanı Narendra Modi gerçekleştirdi. Hindistan Petrol ve Doğalgaz Bakanlığı’nın desteğiyle yapılan bu organizasyona, Türkmenistan’dan Türkmengaz devlet kurumu katılmaktadır. Ayrıca, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın talimatilya Türkmen heyeti bu konferansta yer almaktadır.
PetroTech-2019, iki yılda bir düzenlenen ve Güneydoğu Asya'da petrol ve gaz sektörünün gelişimine odaklanan petrol ve gaz ve petrokimya endüstrisi alanındaki en büyük etkinliktir. Hindistan Expo Center & Mart Fuar Merkezi’nde düzenlenen bu foruma, İngiltere, Almanya, Çin, Singapur, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi 60 ülkeden 800'den fazla şirketi temsil eden 7.000'den fazla delege katılıyor.
Büyük doğal kaynaklara sahip olan Türkmenistan için, PetroTech gibi dev organizasyonlara katılım günümüzde özellikle önemlidir. Türkmenistan, sürekli olarak enerji kaynaklarının ihracatını çeşitlendirmeye izin veren ve doğal gaz talebinin çok yüksek olduğu Hindistan pazarına ilgi duyan çok yönlü bir gaz iletim sistemi oluşturarak küresel enerji alanına aktif olarak entegre olmaktadır.
Türkmengaz devlet kurumu bu fuarda, dünya toplumuna Türkmenistan Devlet Başkanı’nın enerji politikasının ana yönlerini anlatarak, ülkenin petrol ve gaz endüstrisindeki başarılarını hazırladığı stanta taşıdı.
Türkmenistan standı, yabancı ziyaretçilerin akınına uğradı. Fuarda, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesi anlatıldı. Mevcut forumun yapıldığı Hindistan sınırında,
sosyal ve insani konuların çözülmesine, barışın ve istikrarın güçlendirilmesine yardımcı olacak bu önemli projenin inşası tamamlanacak.
“İnovasyon ve işbirliği ile yeni bir enerji dünyasının oluşumu” sloganıyla düzenlenen foruma katılanlar, yakın zamanda hizmete giren Kıyanlı’daki polimer fabrikasının ürünlerine büyük ilgi gösterdiler. Bu proje, 2 milyar 400 milyon dolar tutarında bir maliyetli projedir. Kore ve Japon konsorsiyumu tarafından inşa edilen gazkimya tesisinde yüksek kalitede polietilen ve polipropilen üretilmektedir.
Ayrıca, Türkmengaz Devlet Kurumu tarafından uygulanması planlanan yeni projeler büyük ilgi uyandırdı. Bunların arasında Seydi kentinde Kauçuk ve Polistiren Üretimi için gazkimya tesisi, Metiletiletanolamin Üretimi için gazkimya tesisi, Polivinil Asetat Üretimi için gazkimya tesisi bulunmaktadır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni