Türkmenistan 2019 yılı için kalkınma önceliklerini belirledi

05 Aralık 2018

Aşkabat, 4 Aralık - Türkmenistan Cumhurbaşkanı, 4 Aralık'ta düzenlenen bir hükümet toplantısında, ülkenin on bir ay boyunca ülkenin kalkınmasının değerlendirmesini yaparak, iç devlet politikasının temel alanlarına odaklandı ve ayrıca çözümlenecek önceliklere odaklandı.
 
Türkmen liderinin belirttiği gibi, küresel ekonomideki zor duruma rağmen, özellikle petrol ve gaz kompleksi başta olmak üzere, bireysel sanayilerin çalışmalarındaki eksikliklere rağmen, ulusal ekonominin yüksek büyüme oranlarını korumayı başardığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
 
Tahminlere göre, yılın sonunda GSYİH büyümesi yüzde 6,2 olacak. Ulusal ekonominin hemen hemen tüm sektörlerinde üretim hacmi artmıştır. Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, kabul edilen programlara göre, şu anda yüzde 65 olan ekonominin özel sektörün payının arttığını söyledi.
 
Devlet bütçesine fon akışı planlanan görevler çerçevesinde sağlanır. Öngörülen şekilde ücretler, emekli maaşları ve devlet ödeneği ödenir. Çok sayıda sanayi ve sosyal tesis devreye alındı.
 
İhracata yönelik ürünlerin üretimini artırmaya yönelik alınan tedbirler sonucunda, bu malların üretimi geçen yıla göre yüzde 51 oranında artarken, hammadde ve kaynak ithalatı yüzde 48 oranında azalmıştır.
 
Devlet başkanı, yeni türlerinin serbest bırakılması nedeniyle yerli ithal ikame ürünlerinin üretimini arttırmak için ilave tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu çalışma ülkede mevcut olan çok sayıda kaynak ve büyük fırsatlar göz önüne alınarak yapılmalıdır.
 
Bir söze göre, Türkmenistan Cumhurbaşkanı, yılın on bir ayı için tatmin edici sonuçlardan söz edebilir. Gerçek durum dikkate alınarak, 2019 için ağırlıklı devlet bütçesi kabul edildi. Ayrıca, İstikrar Fonu ve büyük miktarlarda kamu kaynakları için yeterli fonumuz var. Yerli ekonominin yüksek oranda gelişme göstermesi için özenle ve etkili bir şekilde çalışmaya devam etmeliyiz.
 
Özelleştirme faaliyetini de hızlandırmalıyız. Devlet başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, hisselerin yerleştirilmesi, borsa organizasyonu ve açık rekabetçi ihalelerin özelleştirmenin ana mekanizmaları olduğunu söyledi.
 
Ekonominin imalat sektörlerinde temel amaç piyasa kurumlarını güçlendirmek, serbest rekabeti geliştirmek ve özel iş girişimlerini teşvik etmektir. Yatırımcılar için bu, karşılıklı olarak yararlı işbirliğini genişletmek için harika bir fırsattır.
 
Başbakan Yardımcısı G. Myradov ve Hükümetin diğer üyelerine hitaben, Cumhurbaşkanı, mevcut yılın sonuçlarını izleyen Bakanlar Kurulu'nun genişletilmiş toplantısı için hazırlıklara başlamayı emretti. Bu bağlamda, elde edilen sonuçların ve yapılan eksikliklerin analiz edilmesi, çalışmanın hangi yönde güçlendirileceğinin belirlenmesi ve lider kadrolar dahil olmak üzere ilgili tekliflerin hazırlanması gerekmektedir.
 
Bakanlar Bakanlar Kurulu'nun gelecek yılki toplantısında, ulusal ekonominin sektörlerindeki tüm yapısal değişikliklerin temelini oluşturacak 2025 yılına kadar ülkenin kalkınması için yeni bir ekonomik model programı benimsemek zorundayız. Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, bağımsız devletimizi daha üst bir seviyeye getirecek, halkın refahında daha fazla iyileşme sağlayacak.
 
Bunun için Bakanlar Kurulunun her bir Başkan Yardımcısının, bakanlığın her bir bölümünün ve sektörel bölümün denetlenen alanda işlerini sıkı bir şekilde kontrol altında tutması gereklidir. Açıkça bilmelisiniz ki, devlet başkanı, kabul edilen programların nasıl yürütüldüğünü, hangi tesislerin inşa edileceğini ve en önemlisi, hangi zaman diliminde faaliyete geçirileceğini belirtti.
 
Bu, 2019'da bakanlıkların ve birimlerin tüm başkanlarının sorumlu görevlerle karşı karşıya kaldığı anlamına gelir; bunların başarılı çözümü her biri için kutsal bir görev olmalıdır. Ne kadar etkin bir şekilde çalışırsak, o kadar çok şey yaparız, halkımız ne kadar iyi yaşayacaksa, o ülkenin otoritesinin yükseleceği, devlet başkanının da vurgulayacağı vurgulandı.

Kaynak: nCa Haber Bülteni