Türkmenistan Almanya’dan tarım makineleri satın alacak

12 Şubat 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, video-konferans bağlantısıyla bazı Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, valiler ve Aşkabat Belediye Başkanı ile çalışma toplantısını gerçekleştirdi. Ülkenin iç ve dış gündeminin ele alındığı toplantıda, 11-14 Şubat tarihlerinde Almanya’da Türkmenistan-Almanya İş Forumu’nun düzenleneceği ve bu forum kapsamında Alman tarım makinelerinin satın alınmasına yönelik bir dizi anlaşmaların imzalanması öngörülmektedir.
İlk önce Aşkabat Belediye Başkanı Şamuhammet Durdulıyev, Aşkabat şehrindeki çalışmalar ile ilgili sunum yaptı.
Daha sonra Ahal valisi Ş.Amangeldiyev, bölgedeki mevsimlik tarım işleri, 2019-2025 Kalkınma Programı kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Türkmen Lider, kalkınma programı kapsamında iş planının hazırlanması, yeni konutların inşa edilmesi, arazilerin tahsis edilmesi konusunda talimatlar verdi. Ayrıca, kış dönemi dolayısıyla konutlardaki, okullarındaki, kreşlerdeki ısıtma sistemlerinin kesintisiz çalışmalarının düzenli olarak kontrol edilmesini istedi. Nevruz Bayramı hazırlıklarının yapılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Ardından Balkan valisi Y.Gılıcov da, bölgedeki mevsimlik tarım işleri, 2019-2025 Kalkınma Programı kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
DAŞOĞUZ’DA 2 AYRI HASTANE İNŞA EDİLECEK
Daşoğuz valisi M.Bayramguliyev, Daşoğuz vilayetinde inşa edilmesi planlanan 450 yataklı multidisipliner bir hastanenin ve 150 yataklı kanser tedavisi için bir hastanenin inşaatı için projeler hakkında rapor verdi. Ayrıca, Türkmen Lideri’ne bu hastanelerin projesini sundu.
Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Pürli Agamuradov ve Sağlık ve İlaç Sanayi Bakanı Nurmuhammet Amannepesov’u da video-konferans toplantısına davet ederek, hastane projeleri için yapılacak değişiklikler hakkında bilgilendirdi ve bu projelerin 2019-2025 Kalkınma programı kapsamında Daşoğuz vilayeti için önemli olduğunu ifade etti.
Türkmen Lider, Daşoğuz vilayetinde inşa edilecek hastanenin sadece bu vilayetini değil, aynı zamanda tüm bölge halkına hizmet verebilmesi için araştırmalar yapılmasını istedi.
Devlet Başkanı, Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliğinin devam ettirilmesi, sağlık uzmanlarının tecrübesinin arttırılması yönündeki çalışmaların her zamanda kontrol altında tutulması yönünde talimatlar verdi. Sağlık uzmanlarının üst düzyedeki çeşitli sağlık konferanslarına katılmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Türkmen Lider, bu bağlamda Medical Korea-2019 10. Uluslararası Sağlık ve Sağlık Turizmi Konferansının önemine değinerek, bu tür etkinliklerin tecrübe paylaşımı açısından önemli olduğunu belirtti.
Daha sonra Lebap ve Mari vilayet valileri de, Türkmen Lideri’ne kendi bölgelerindeki tarım işleri hakkında bilgi verdi.
TARIM MAKİNELERİ SATIN ALINACAK
Tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Esenmurat Orazgeldiyev, Türkmen Lideri’ne 11-14 Şubat tarihlerinde Almanya’da yapılacak İş Forumu hakkında bilgi verdi. Bu forumda bir dizi hükümetlerarası anlaşmaların imzalanması kaydedildi. Türkmen Lider, bu anlaşmaların sağlanmasını onayladı. İş Forumu kapsamında çeşitli tarım ekipmanların tedariki yanı sıra, toprak ve su kaynaklarının rasyonel kullanımı, su sektörü ve diğer alanlarda uzmanların eğitimi alanında işbirliği anlaşmaları imzalanacak.
İSLAM KALKINMA BANKASI İLE İŞBİRLİĞİ GÜÇLENDİRİLECEK
Maliye, finans ve bankacılıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov, uluslararası finans kuruluşları, özellikle İslam Kalkınma Bankası ile işbirliğinin arttırılması yönünde bilgi verdi.
Türkmen Lider, İslam Kalkınma Bankası ile işbirliğinin önemli olduğunu kaydetti. Türkmenistan ile İslam Kalkınma Bankası arasındaki uzun döneme dayanan işbirliği kapsamında ulaştırma, eğitim, sağlık, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu projesi gibi pekçok ulusal ve uluslararası projelerin hayata geçirildiğni söyleyen Devlet Başkanı, bundan sonra da bu banka ile işbirliğinin devam ettirileceğini belirtti.
BİRİNCİ HAZAR EKONOMİK FORUMU
Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Birinci Hazar Ekonomik Forumu’na yapılan hazırlıklar hakkında bilgi verdi. Mart ayında Avaza turizm bölgesinde “Hazar Denizi - sürdürülebilir kalkınma ve yönetim” konulu 7.bölgesel seminer düzenleneceği kaydedildi. Dışişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği seminere, Türkmenistan Devlet Başkanlığı’nın Hazar Denizi Devlet Kurumu ve Uluslararası Okyanus Enstitüsü (IOI) ile birlikte Hazar devletlerinden uzmanlar katılacak.
Türkmen Lider, Hazar Denizi ile ilgili meselelerin Türkmenistan’ın dış politikasının öncelikli alanlarının birisi olduğunu söyledi. Yaklaşan ilk Hazar Ekonomik Forumu, ülkeler arasındaki ilişkilerin tarihinde stratejik nitelikteki başlangıç olacağını ifade etti.
Daha sonra Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Tunus ziyareti hakkında bilgi verdi. Tunus Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Kalkınma, Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı ile yapılan görüşmeler, bu toplantılarda ortak çalış gurubunun oluşturulması, hükümet ve bakanlık seviyesinde ziyaretlerin yapılması konusunda görüşmelerin sonuçları hakkında bilgilendirdi. Öncelikli işbirliği alanları arasında yatırım faaliyetleri, sanayileşme, ticaret ve tarım, iki ülkenin iş çevreleri arasında doğrudan temas kurulması gibi konuların ele alındığını ve bu kapsamda, Türkmenistan ve Tunus arasında ortak forumların düzenlenmesi, uluslararası konferanslara katılım, sergi ve fuarların organize edilmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığı ifade edildi.
Devlet Başkanı, Tunus Cumhuriyeti de dahil olmak üzere Afrika Birliği ile ilişkilerin genişletilmesinin önemli olduğuna dikkat çekrek, Türkmen heyetinin Tunus ziyaretinden memnun kaldığını ifade etti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni