Türkmenistan Asya Gaz Pazarında Önemli Bir Oyuncudur.

21 Mayıs 2019

Türkmenistan, Asya gaz pazarında önemli bir oyuncudur. Ülkenin hidrokarbon kaynaklarının 71 milyar tonun üzerinde petrol eşdeğeri, 20 milyar tonun üzerinde petrol ve 50 trilyon metreküp doğal gaz olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlara bakıldığında, bugün itibariyle, Türkmenistan, Rusya, İran ve Katar'dan sonra dünyanın en büyük dördüncü kanıtlanmış doğal gaz rezervine sahiptir. 
Türkmenistan’ın en büyük müşterisi Çin Halk Cumhuriyetidir. Aralık 2009'da devreye alınan Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin uluslararası doğal gaz boru hattı ile yıllık 40 (kırk) milyar m3 tedarik edilmektedir. Dördüncü hattın tamamlanmasının ardından, yıllık Türkmen doğal gaz arzının sözleşmeli 65 milyar m3'e ulaşması amaçlanıyor.
Türkmenistan ayrıca İran (Güney) ve Rusya'ya (Kuzey) doğal gaz sağlama teknik yeteneğine de sahip. Bunlarla ilgili müzakereler halen devam etmektedir.
Türkmenistan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattına da devam ediyor. 30 BCMA kapasitesi ile TAPI gaz boru hattının toplam 1.814 kilometre uzunluğunun inşaatı Aralık 2015'te başlamıştır. Halen, TAPI’nin 214 kilometrelik Türkmen kısmı döşenmiştir.
Kaynak: nCa news bulletin