Türkmenistan, Azarbeycan, Gürcistan Romanya Hazar İle Karadenizi Birbirine Bağlayacak

04 Mart 2019

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, 4 Mart tarihinde Romanya’nın başkenti Bükreş’te Hazar Denizi-Karadeniz Uluslararası Taşımacılık Koridoru projesinin Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Romanya Dışişleri Bakanları toplantısına yönelik bilgi verdi.
Türkmenistan Devlet Başkanı, ulaştırma ve haberleşme alanlarında çok yönlü uluslararası işbirliğinin kurulması için birçok inisiyatiflerde bulundu. Bu bağlamda, ulaştırma diplomasinin genişletilmesi için olanaklar sağlanmaktadır.
Türkmenistan’ın inisiyatifi ile BM Genel Kurulu tarafından 2014, 2015 ve 2017 yıllarında sürdürülebilir ulaştırmaya ilişkin kabul edilen kararnameler bu alanda karşılıklı çıkara dayalı işbirliğinin pekişmesine imkan sağladı.
Bu alanda Hazar Denizi-Karadeniz hattında mültimodal ulaştırma koridorunun önemi daha fazla anlam kazandı. Bükreş’te yapılacak Bakanlar toplantısında Türkmenbaşı, Bakü, Poti, Batumi ve Köstence limanlarıyla yük taşımacılığının arttırılmasına yönelik konular ele alınacak. Bu proje ile ilgili dört taraflı çalışma komisyonunun kurulması öngörülmekte ve diğer ilgili taraflar, özellikle Avrupa Birliği ile işbirliği konuları ele alınacak.
Taşımacılık hizmetlerinin kalitesini arttırmak için, dijital teknolojilerin kullanılması ve bilgi alışverişinin kurulması olanakları değerlendirilecek. Toplantının sonuçlarına göre, Bükreş Deklarasyonu nihai bir belgenin kabul edilmesi planlanıyor.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber Bülteni