Türkmenistan Azerbaycan arasında bölgesel işbirliğini artırmak için Trans-Hazar Fiber Optik kablo döşenmesi

24 Mart 2020

Türkmenistan ve Azerbaycan Hazar Denizi'nin dibinde bir fiber optik kablo döşeyecek ve bir optik fiber üzerinden birkaç bilgi kanalının aynı anda iletilmesine izin veren DWDM ekipmanı kuracak.

İki ülkenin hükümetleri arasındaki ilgili anlaşma Kasım 2019'da Aşkabat'ta imzalandı. Türkmentelekom telekomünikasyon firma ve Azertelecom limited Şirketi arasında Hazar Denizi'nin dibini Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından rota 11 Mart tarihinde bu yıl Azerbaycan yol açtı Türkmenistan hükümet heyetinin ziyareti sırasında Azerbaycan ile birlikte lif yapımı, mülkiyeti ve işletimi-optik haberleşme hattı üzerinde bir Mutabakat imzalandı.

Yenilikçi iletişim projesini uygulamak için iki ülkeden uzmanları içerecek bir çalışma grubunun oluşturulması konusunda da anlaşmalar yapıldı.

Türkmenaragatnaşyk Ajansı temsilcilerine göre, yeni fiber-optik iletişim hattı bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimi bağlamında kilit önem taşıyor ve bu alanda Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki diyaloğun yanı sıra bölgesel işbirliğini geliştirmeye katkıda bulunacaktır. İşbirliği, deneyim ve bilgi alışverişi ve bilgi faaliyetlerinin iyileştirilmesi için temel olacaktır.

Bugüne kadarki en hızlı bilgi aktarım teknolojisini kullanan Türkmen uzmanlar, Avrupa ülkeleriyle yüksek hızlı İnternet bağlantıları kurabilecek ve yüzlerce kilometre boyunca büyük veri aktarmak için en son verici ve alıcı ekipmanı kullanabilecekler.

Proje aynı zamanda Türkmenistan'ın Özbekistan, Kazakistan, İran ve Afganistan gibi diğer ülkelere veri, İnternet ve sesli iletişim transit sunmak için izin verecektir. Aynı zamanda, iletilen verilerin hacmi ölçülemez bir şekilde artacak ve bilgi akışları için rezerv kanalları görünecektir.

Kaynak: nCa news bulletin