Türkmenistan-Bahreyn İş Forumu Düzenlendi

19 Mart 2019

Bahreyn Kralı'nın ziyaretinin önünde Türkmenistan-Bahreyn İş Forumu, 16 ve 17 Mart 2019 Cumartesi ve Pazar günleri Aşkabat'ta yapıldı.

16 Mart 2019
Türkmenistan ve Bahreyn'deki bu ilk ortak forumda, ticaret, gaz, petrol, kimyasallar, tekstil, telekomünikasyon, turizm ve diğer ilgi alanlarıyla ilgili her iki tarafın kamu ve özel sektör kuruluşları yer aldı.

Aşağıdaki belgeler imzalandı:
• Türkmenistan ve Bahreyn ticaret odaları ile sanayi odaları arasındaki mutabakat zaptı
• Devlet ile Türkmengaz ve Bahreyn Körfezi Petrokimya Endüstrileri Şirketi arasındaki gaz ve petrokimya konusunda işbirliğine dair mutabakat zaptı
• Devlet endişesi Turkmenhimiya ile Bahreyn Körfezi Petrokimya Endüstrisi Şirketi arasındaki mutabakat zaptı
• Devlet endişesi Türkmenhimya ile Bahreyn Körfezi Petrokimya Endüstrisi Şirketi arasında gizlilik sözleşmesi 

17 Mart 2019
Türkmen-Bahreyn iş forumunun ikinci gününde, sektörel bakanlıklar ile iki ülkenin bakanlıkları arasında enerji, petrol ve gaz, kimya sanayi, tarım, turizm vb. Alanlarda görüşmeler yapıldı.

Bahreyn Krallığı Elektrik ve Su Bakanı Toplantısında, Abdel Hüseyin Ben Ali Mirza, İnşaat, Enerji ve Kamu Kuruluşları Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve ülkemiz Enerji Bakanı Enerji sektöründe işbirliği tartışıldı.

Konuk ayrıca ülkemiz hükümetinin ilgili üyeleriyle, Türkmenistan'ın toprak ıslahı, çölleşme ve toprak tuzlaması ile mücadele alanında büyük ölçekli projeler yürütmedeki olumlu tecrübesini de görüştü. Bahreyn Krallığı Elektrik ve Su Kaynakları Bakanı, yapımı toplayıcı drenaj suyunun kullanılması sorununu çözmeyi amaçlayan Karakum çölünde Altyn Asyr Türkmen Gölü'nün oluşturulması konusundaki çalışmaların sonuçlarını sunmuştur. Eşsiz hidrolik yapıya bitişik arazilerin ekonomik gelişimi.

Ulusal Gaz Şirketi İcra Müdürü Şeyh Muhammed Bin Halife Bin Ahmed Al Khalifa'nın Bahreyn Krallığı Ulusal Gaz Şirketi İcra Direktörü Ahmed Al Khalifa'nın ülkenin yakıt ve enerji kompleksinin liderliğiyle yaptığı görüşmede, enerji sektöründeki işbirliği alanlarına ilişkin keskin tartışmalar yaşandığını, petrokimya ve gaz kimyası endüstrisi.

Devlete ait olan Türkmengaz, Türkmennebit ve Türkmenhimiıa başkanları, petrokimya firması Gulf Petrochemical Industries temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Petroghazat’ta bulunan Gaz ve Gaz Kimyasalları İşbirliği Anlaşması’nda imzalanan ortaklık anlaşması 16 Mart.

Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkmenistan Sanayi ve Haberleşme Bakanı, Bahreyn Krallığı Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Zayed Bin Rashid Al-Zayani ile görüştü. Türkmen endüstrisi ve Türkmen ürünlerinin dış pazarlara tanıtılmasında ortaklığın yönleri tartışıldı. ve ülkenin sanayi kompleksinin rekabet edebilirliğini artırmak.

Toplantıda, Ticaret Sektörü Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Yardımcısı Zayed Bin Rashid Al-Zayani, ekonomik ortaklık konusunda keskin bir görüş alışverişinde bulundu. Aşamalı etkileşimi artırmak, yatırım faaliyetlerini teşvik etmek, iş yapıları alanında verimli temaslar sağlamak için elverişli koşulların olduğu belirtildi.

Gelecek vaat eden etkileşim alanları arasında, gelişimi, Bahreyn Krallığı Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı ve Devlet Turizm Komitesi Başkanı tarafından tartışılan turizm olarak adlandırılmıştır. Konuklar, deniz turizmi alanındaki tecrübelerini Türkmen meslektaşları ile paylaşma isteklerini dile getirdiler. Ardından, Avaza Ulusal Turistik Bölgesinin olanaklarına aşina oldular.

Bahreyn ve Türkmenistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Odaları başkanlarının toplantısında, asıl vurgu, iç malların Bahreyn pazarlarına ihraç edilmesi ihtimaline verildi. Bahreyn heyeti, Türkmenistan özel sektörünün başarılarının sergisine de katıldı.

Bahreyn Kalkınma Derneği Genel Müdürü, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı ile bir araya geldi ve her iki ülkenin uluslararası anlaşmalar uygulamadaki olumlu deneyimlerinin tartışıldığı ve yatırım bileşenine vurgu yaparak ikili ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi konularının tartışıldığı.

Türkmenistan’da Bahreyn finansal yapılarının faaliyetlerini genişletme imkânları üzerine müzakereler gerçekleştirildi.

Kaynak: nCa News Bulletin