Türkmenistan Bakanlar Kurulu 9 ayı değerlendirdi

16 Ekim 2018

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Bakanlar Kurulu’nun genişletilmiş toplantısı 13 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, askeri yetkililer, il ve ilçe valileri, bakanlar, kamu kurum yetkilileri, rektörler, gazete editörlerinin katıldığı toplantıda, 2018 yılının Ocak-Eylül ayları değerlendirildi ve yeni yıla kadar hedefler belirlendi.
 
EKONOMİK BÜYÜME 6,2
 
Toplantıda, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, bazı bakanlar ve kamu kurum yetkilileri 9 ayın raporunu sundu. İlk olarak ülkenin makroekonomik rakamları açıklandı. 1 Ekim itibarıyla devlet bütçesinin gelir kısmı yüzde 116,2 ve gider kısmı - yüzde 92,6 seviyesinde gerçekleşti. Bugüne kadar 31,3 milyar manat yatırım yapıldı.
 
Dokuz ayda tüm ulaştırma alanlarında gerçekleştirilen yük taşımacılığı hacmi yüzde 8 arttı. Belirtilen dönemde, 2017 yılı aynı dönemine göre yolcu trafiği artış yüzde 3,8 oranında artmıştır.
 
2018 yılının Ocak-Eylül döneminde ekonomik büyüme 6,2 oranında tutulurken, sanayide yüzde 4.2, inşaatta yüzde 0.6, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 10.8, tarımda yüzde 4.9,, ticarette yüzde 7.6, hizmet sektöründe yüzde 10.6 oranında artış görüldü. Devlet bütçesinin yüzde 73’ü sosyal alandaki projeler için harcandı.
 
Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin 9 ay boyunca, sanayi üretimindeki artışı yüzde 27,1, tarım ve gıdada yüzde 40.1 oranına ulaştı. Ticaret cirosu yüzde 1,6 arttı.
Türkmenistan Devlet Başkanı dün Genişletilmiş Bakanlar Kurul toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda diğer sektörler ile birlikte inşaat sektörünü de değerlendiren Türkmenistan Devlet Başkanı gelecek seneyi inşaat alanında “Yol inşaatı” olarak belirlemeyi teklif etti. Buna göre, gelecek sene özellikle şehirlerarası otoban ve asfalt yolların inşasında önemli gelişmelerin olması beklenmektedir.