Türkmenistan Bakanlar Kurulu Ocak-Kasım aylarını değerlendirdi

09 Aralık 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında genişletilmiş Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, askeri yetkililer, bakanlar, Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçileri, rektörler ve gazete editörlerin katıldığı toplantıda, ülkenin dış gündemi, Ocak-Kasım ayları değerlendirdi.
TARAFSIZLIK AFFI: 528 MAHKUM SERBEST
Türkmenistan Devlet Başkanı, yaklaşmakta olan 12 Aralık Uluslararası Tarafsızlık Günü dolayısıyla af kararını imzaladı. Bu karardan 528 tutuklu yararlanacak. Bu kararı imzalayan Türkmen Lider, kolluk kuvvetleri başkanlarına, serbest bırakılan vatandaşların aileleriyle birlikte bayramı kutlamaları için gerekli işlemlerin yapılması yönünde talimat verdi.
Ayrıca vilayet, ilçe ve şehir valilerden serbest kalan vatandaşlara iş imkanları yaratması yönünde çalışmalar yapılmasını istedi.
OCAK-KASIM AYLARINDA EKONOMİK BÜYÜME ORANI
Toplantıda, Maliye ve Ekonomi Bakanı Batır Bazarov Ocak-Kasım ayları için ekonomik göstergeler hakkında bilgi verdi. Söz konusu dönemde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki büyüme yüzde 6,3 oranında tutuldu. Bütün kurumlarda ve işletmelere istikrarlı büyüme gerçekleştirildi.
Ocak-Kasım aylarında devlet bütçesi gelir kısmı 20,4 milyar manat, gider kısmı 19,2 milyar manat olarak gerçekleşti.
Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen toplam ciro 11 ay boyunca geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 22 arttı. Aynı zamanda, perakende ticaret cirosu yüzde 10,2, toptancı ise yüzde 30,7 oranında artmıştır. Üretilen ürün hacmindeki artış yüzde 10,6'dır.
2
Türkmenistan Borsası’nda 11 ay boyunca 230 borsa seansı gerçekleştirilerek, 27 bin 939 sözleşme imzalandı. Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası 22 fuar ve 28 konferans düzenlendi.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin sanayi ürün üretimi yüzde 16,3, tarım ve gıda ürünleri üretimi yüzde 16,4 oranında gerçekleşti. Gıda ürünlerin ihracatı yüzde 45,2, sanayi ürünleri üretimi 10,1 oranında arttı.
Kabul edilen programlara göre, özel sektörün ekonomideki payı artmış olup, şu anda yüzde 65,4'e ulaştı.
Daha sonra çeşitli sektörlerden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları kendi sektörlerindeki çalışmalardan bahsetti. Türkmen Lider, petrolgaz sektöründe yeni yabancı yatırımların çekilmesi, Türkmensanayi ve Türkmenkimya kurumlardaki üretimim arttırılması, demiryolları ve karayolları inşası için yabancı yatırımların çekilmesi, ihraç kaynaklı ürün üretiminin arttırılması yönünde ilgili yetkililere talimatlar verdi.
Ocak-Kasım döneminde Türkmen öğrencileri 37 altın, 31 gümüş ve 72 bronz olmak üzere toplam 140 madalya kazandı. Üniversite öğrenciler ise bu dönemde 9 altın, 12 gümüş ve 16 bronz olmak üzere toplam 37 madalya kazandı.
Türkmen sporcular, 2019 yılının 11 ayında 186 uluslararası turnuvaya katıldı. 32 Dünya Şampiyonası’nda 33 madalya, 41 Asya Şampiyonası’nda 39 madalya, 113 çeşitli uluslararası turnuvalarda 212 madalya kazandılar. Toplamda 94 altın, 92 gümüş ve 98 bronz olmak üzere 284 madalya kazanıldı.
TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELER İLE İŞBİRLİĞİ GENİŞLETİLECEK
Türkmenistan Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu’nda ülkenin dış gündemine yönelik yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. Gelecek sene Tarafsızlık statüsü’nün 25.yıldönümü dolayısıyla ülkede Uluslararası Konferansın yapılacağını ve bu konferansa devlet ve hükümet başkanları başta olmak üzere çok sayıda davetlinin katılmasının öngörüldüğünü belirtti.
Türkmenistan’ın yabancı ülkelerdeki diplomatik misyonlarının, Türkmenistan'ın ekonomik ve ihracat olanaklarına, yatırım çekiciliğine ve işbirliğine yönelik yabancı ülkelerin ilgisinin çekilmesi yönünde çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Türkmen Lider, büyükelçilerin bu yöndeki faaliyetleri güçlendirmelerini, bulunduğu ülkelerdeki devlet kurumları, şirketleri ve bankalarıyla yakın ve verimli çalışmalar yapmalarını, ticaret odaları, sendikalar, sanayici ve girişimciler dernekleriyle düzenli ilişkiler kurulmasına imkanlar oluşturmalarını tavsiye etti.
Gelecek yıl Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Dünya Ticaret Örgütü ve diğer uzmanlaşmış uluslararası kuruluşlar ile işbirliğinin arttırılması yönünde önemli adımların atılmasını isteyen Türkmen Lider, en yakın komşu ülkeler Orta Asya devletleri, Afganistan, İran, Azerbaycan ile işbirliğinin arttırılacağını belirtti.
Türkiye ile işbirliğini genişletmeye de büyük önem vereceklerini söyleyen Devlet Başkanı, stratejik ortağı olan Rusya yanı sıra Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Pakistan, Avrupa ülkeleri, Amerika kıtasında özellikle ABD ve diğer ülkeler, Afrika ülkeleri ile işbirliğinin bütün imkanlarının kullanılmasına daha fazla önem vereceklerini belirtti.
TÜRKMEN LİDERİ’NİN İMZALADIĞI KARARLAR
• Türkmenistan Devlet Başkanı, Türkmenistan'ın Fransız nezdindeki Büyükelçisi Şohrat Cumayev’i Uluslararası Sergi Bürosu nezdinde Türkmenistan temsilcisi olarak atadı.
• Türkmenistan ile Rusya Federasyonu arasında ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla, topluma konsolosluk hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasını sağlamak ve ayrıca “Yurtdışında Türkmenistan Konsolosluk Büroları” Kanununa uygun olarak, Türkmenistan Devlet Başkanı, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’da Türkmenistan Başkonsolosluğu’nun açılmasına yönelik bir Kararname imzalandı.
• Türkmenistan Devlet Başkanı ulaştırma diplomasisini geliştirmek, modern ulaşım ve transit koridorlarını geliştirerek sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla Mart 2020’de Denize erişimi olmayan gelişmekte olan ülkelerde Ulaştırma Bakanları toplantısının yapılmasına yönelik Kararname imzaladı. Bu toplantı Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Komünikasyon Bakanlığı ve Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı tarafından organize edilecek.
• Türkmenistan Devlet Başkanı, 2020–2022 yılları arasında, Türkmenistan'da İnsan Ticaretiyle Mücadele Ulusal Eylem Planını onaylayan Kararnameyi imzaladı.
• Türkmenistan Devlet Başkanı, 2020–2024 yılları arasında terörle mücadelenin önlenmesi için Türkmenistan Ulusal Stratejisini onaylayan Kararnameyi imzaladı.
• Türkmenistan Devlet Başkanı, 2020–2025 arasındaki çocukların erken gelişimine ilişkin Türkmenistan ulusal Stratejisini onaylayan Kararnameyi imzaladı.
• Türkmenistan Devlet Başkanı, 2020–2025 tarihlerinde Türkmenistan'ın Dış Ekonomik Faaliyetini Geliştirme Programını onaylayan Kararı imzaladı.
• Türkmenistan Devlet Başkanı, 11-12 Aralık 2020 tarihinde Aşkabat'ta "Tarafsızlık politikası ve uluslararası barış, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma sağlamadaki önemi" konusu Uluslararası Konferansın üst düzeyde organize edilmesine yönelik kararname imzaladı.
•Türkmenistan Devlet Başkanı, “Diplomatik hizmet”, “Türkmenistan'ın yabancı ülkelerdeki diplomatik misyonları statüsü” ve “Türkmenistan'ın yurtdışındaki konsoloslukları” Kanunları çerçevesinde yabancı ülkelerde diplomatik misyon ve konsolosluk ofislerinin faaliyetlerini geliştirmek ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla “Türkmenistan'ın diplomatik misyonunun mali konuları” ile ilgili bir kararname imzaladı.