Türkmenistan Birleşik Krallık ile yapılan 7. Ticaret ve Sanayi Konseyinde 2019 yılında yapılacak konular ele alındı.

30 Nisan 2019

İngiltere Başbakanı Ticaret Elçisi, Milletvekili Winterbourne Barones Nicholson, Yıldız Otel’de düzenlenen Türkmenistan-Birleşik Krallık Ticaret ve Sanayi Konseyi’nin (TUKTIC) 7. toplantısına katılmak üzere İngiliz şirketlerinin üst düzey bir delegasyonuna liderlik ederek Türkmenistan'a geldi. Bu ülkeye üçüncü ziyaretiydi ve program Türkmen hükümetinin üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleşti. Bu seneki Konsey, Enerji, Finans, Eğitim ve Tarım gibi çeşitli sektörlerden 25'ten fazla önde gelen İngiliz şirketini Türkmenistan'a getirdi.

Barones Nicholson’un Bakanlar ve Dışişleri Bakanı Başkan yardımcısı Meredov ile yaptığı görüşmede çok geniş konular ele elındı ve İngiltere ile Türkmenistan arasındaki artan ticaret ilişkisine odaklanıldı; Türkmenistan’ın finans, eğitim, tarım ve enerji sektörlerindeki gelişmeler ve fırsatlar; ve ayrıca İngiltere şirketlerinin Türkmenistan ekonomisinin gelişimini nasıl destekleyebileceği üzerine fikir alıştırlar.

TUKTIC Genel Kurulunda, konuşmacılar arasında Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanı; İngiltere Başbakanı Ticaret Elçisi; Majesteleri Büyükelçisi; Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı; BP Bölgesel İş Geliştirme Müdürü; İngiltere İhracat Finansmanı Bölge Başkanı; ve Türkmenistan Sanayicileri ve Girişimcileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı. Açılış konuşmasında İngiliz Büyükelçisi Bayan Thorda Abbott-Watt, “İngiltere şirketlerinin Türkmenistan ile paylaşabileceği çok fazla uzmanlığı ve tecrübesi var ve bugünkü tematik ve ikili toplantılarımızda verimli alışverişler yapmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Bu yılki TUKTIC toplantısının öne çıkan bir başka önemli özelliği de, İngiltere’de üretilen polimer hammaddesinden kaliteli halı üretimi hakkında bilgi edindikleri İngiltere’nin Abadan halı fabrikasına delegasyonu ziyaretiydi. İngiltere aynı zamanda halı seven bir ülke olduğu için fabrika ziyareti, “Abadan Haly” açık anonim şirketin ihracat / ithalat fırsatlarını tartışması için ideal bir fırsat sağladı.

kaynak: nCa news bulletin