Türkmenistan Bükreş'te Karadeniz - Hazar denizi ulaştırma koridoru projesi görüşmelerine katıldı

25 Haziran 2019

Azerbaycan Cumhuriyeti, Gürcistan, Romanya ve Türkmenistan uzman çalışma grubunun katılımıyla gerçekleşen dörtlü toplantı 24 Haziran 2019 tarihinde Bükreş'te gerçekleşti. Toplantıda, Romanya dışişleri bakanlığının basın açıklamasında, Karadeniz ve Hazar denizi arasındaki navlun trafiği rotasının operasyonelleştirilmesine ayrıldığı belirtilmiştir.
 
Romanya Devlet Sekreteri Maria Magdalena Grigore başkanlığında gerçekleşen toplantıya, dışişleri bakanları yardımcısı seviyesindeki Gürcistan ve Türkmenistan heyetleri katıldı. Azerbaycan heyeti, Devlet Gümrük Komitesi bölüm başkanı tarafından yönetilmiştir.

Heyetler ayrıca dışişleri bakanlıklarının temsilcilerini, ulaştırma bakanlıklarını, gümrük hizmetlerini, içişleri bakanlıklarını, denizcilik temsilcileri, Bakü Uluslararası Limanı ve Köstence Limanı gibi karayolu ve demiryolu taşımacılığı operatörlerini de içermektedir.

Taraflar, ulaşım yolunun faaliyetleri ile ilgili tüm konuları analiz etmiş, potansiyel olarak vatandaşların yaşam standartları ve iş ortamının kalitesi üzerinde gerçek bir etkiye sahip olabilecek projenin uygulanması için politik desteğin önemini vurgulamışlardır.

Toplantı bir dizi sonucun kabulüyle sona ermiştir. Bir sonraki toplantının bu yılın bitmeden yapılması planlanmıştır.

Karadeniz - Hazar Denizi uluslararası taşımacılık koridoru, Romanya ve Türkmenistan tarafından, Asya Pasifik Bölgesi, Orta ve Kuzey Avrupa ile Güney Kafkasya ve Orta Asya arasında multimodal deniz / nehir ve karayolu / demiryolu güzergahı oluşturmayı amaçlayan bir projedir.

Mart ayı başlarında, Bükreş Deklarasyonu'nun kabulüyle sonuçlanan Bükreş'te, Hazar Denizi'nin dört ülkesinin (Karadeniz Bölgesi) dört ülkesinin dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. Ardından, müzakerelerin ardından Romanya dışişleri bakanı Teodor Meleșcanu, katılımcı ülkelerin coğrafi yakınlığının, Türkmenbaşı, Köstence, Bakü ve Poti limanlarının aktarma kabiliyetlerinin olduğu projenin fizibilite lehine birkaç argüman verdiğini ifade etmiştir.
Kaynak: nCa news Bulletin