Türkmenistan, Çin’e doğal gaz ihracatında önemli paya sahip olmaya devam ediyor

17 Ocak 2019

Önümüzdeki yıllarda Çin, en büyük doğal gaz ithalatçısı olmaya devam edecek
Uzmanlar, önümüzdeki yıllarda Çin’in dünyanın en büyük doğal gaz ithalatçısı olmaya devam edeceğini öngörüyor. Tahminlere göre, 2020 yılına kadar, ÇHC’deki doğal gaz tüketimi yıllık 340 milyar metreküp artacak, bunun kendi üretimi 220 milyar metreküp gaza ulaşacak ve ithalat - 120 milyar metreküp gaz olacak. 2023'te Çin’in tahmini doğal gaz ithalatı 171 milyar metreküp olacak.

Uzmanlar, Çin'in çevre kirliliğini azaltması için başka fırsatların bulunmaması nedeniyle “mavi yakıt” ithalatındaki büyüme eğilimini açıklıyor. Çin hükümetinin alternatif enerji alanındaki araştırmaları desteklemesine rağmen, önümüzdeki yıllarda ülke, doğal gaz ithalatını arttırmadan sanayide kömür kullanımını azaltamayacak.

Endüstriyel araştırma alanında planlama ve danışmanlık yapan bir şirket olan ASKCI Consulting Co. tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2013'ten 2017'ye, Çin'e doğal gaz ithalatı% 249,3 arttı. 2017 yılında, bu rakam 2016 yılına göre% 26,9 artarak 68,5 milyon ton olarak gerçekleşti.

2018'de Çin, yurtdışına, 2017'ye kıyasla% 31,9 daha fazla olan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) dahil 90,39 milyon ton doğal gaz satın aldı.

Uzmanlara göre, Çin'den yapılan LNG ithalatındaki önemli bir artış, şu anda Çin'e boru hattı gazının taşınması için yeterli kapasitenin bulunmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, Türkmenistan-Özbekistan-Kazakistan-Çin doğal gaz boru hattının iş yükü Kasım 2018'de yüzde yüze yaklaştı. Mevcut gaz boru hatları, artan Çin talebini karşılamak için yeterli değil.

Çin’deki gaz talebi, ÇHC hükümetinin aktif olarak bastırdığı çevreyi korumaya yönelik tedbirler sayesinde giderek artan oranda kömür enerjisini terk ediyor. Elektrik üretmek için kömür kullanılması, feci çevre kirliliğine yol açmaktadır.

Türkmenistan’ın Çin’e doğal gazın en önemli ihracatçısı olmaya devam ettiği, sıvılaştırılmış gazın çoğu Avustralya’da, ASEAN ülkelerinde ve Katar’da satın alındığı belirtilmelidir.

Kaynak: nCa Haber Bülteni