Türkmenistan Devlet Başkanı, Ahal vilayetindeki inşaat projelerini inceledi

23 Haziran 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Ahal vilayetinde çalışma ziyaretinde bulundu. Sabahın erken saatinden Devlet Başkanı helikopter ile sanayi tesislerini ve diğer inşaat projelerini inceledi.
TEKSTİL FABRİKALARINI İNCELEDİ
Türkmen Lider, ilk olarak Ahal vilayetinin Babadayhan ve Kaka ilçelerinde inşa edilmekte olan tekstil fabrikalarını denetledi. Babadayhan ilçesinde 5 bin ton ince elyaflı pamuğun işlenmesi amacıyla yılda 3 bin 300 ton Penye kompakt ince elyaf iplik üretilecek. Bu iplikten 20 milyon metrekare üretilmesi planlanıyor. 18 milyon metrekare yüksek kaliteli kumaş, 3.5 milyon adet hazır ürün üretilecek. Bu fabrikanın inşası Mayıs 2018'de başladı ve 2021'de devreye alınması planlanıyor.
Bu fabrikada, pamuk lifinin işlenmesinden hazır ürünlerin üretilmesine kadar tüm çalışma döngüsünü sağlar. İplik, kumaş ve hazır ürünlerin üretileceği bir dizi atölyenin inşa edilmesi planlanmaktadır.
Tekstil sektörünün gelişimi, iş sayısında artışa ve ekonominin güçlenmesine yol açmaktadır. Babadayhan ilçesi ham pamuk üretiminde önemli ilçelerin birisidir.
Daha sonra Devlet Başkanı Ahal vilayetinin Kaka ilçesindeki tekstil fabrikasını inceledi. Sözkonusu fabrikanın inşasına Mart 2018’de başlayarak, 2021 yılında teslim edilecek.
Bu fabrikada da 5 bin ton ince elyaflı pamuk işlenecek. 3 bin 650 ton penye kompakt ince elyaf iplik üretilecek. Çeşitli giysiler için 12 milyon metrekare yüksek kaliteli kumaş, 10 milyon metrekare boyanmış kumaş ve 1 milyon 200 bin hazır ürünler üretilecek.
AHAL VİLAYETİNİN YENİ İDARİ MERKEZİ İNŞA EDİLİYOR
Devlet Başkanı ayrıca Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin inşaat projelerini inceledi. Bu dev projede birçok tesisler yer almaktadır.
Halihazırda, bu proje kapsamında Merkez Bankası, Türkmenistan, Dayhanbank, Halkbank Devlet Ticaret Bankaları, Senagat Ticaret Anonim Bankası, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği şubesi, sanayi, haberleşme, ticaret, tarım, inşaat, kamu yönetimi, sivil toplum örgüt şubeleri inşa edilmektedir.
Bunun yanı sıra 7 ve 9 katlı konutlar, Nikah Dairesi, özel sanat okulu, kreş, sağlık evi ve diğer okul projelerinin inşası devam etmektedir.
Devlet tarafından bu projelerin hayata geçirilmesi için bütün imkanlar oluşturulmaktadır. Şantiyelerde modern güçlü ekipmanlar kullanılmaktadır, gerekli yapı malzemeleri ile gerekli miktarda teddarik edilmektedir.
BUĞDAY TARLALARI İNCELEDİ
Daha sonra Türkmen Lider, Ahal vilayetindeki tarım arazilerini inceledi. Türkmen Lideri’ne bu gezisinde Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları ve diğer yetkililer eşlik etti.
Devlet Başkanı ilk olarak hasadı yapılan buğday mahsulünün depoya getirilmesi sürecini inceledi. Bu depoya Ahal vilayeti Ak buğday ilçesi Mahtumkuli köyünün çiftçisi Batır Palvanov, buğday mahsulünü getirdi.
Çiftçi 12 yıldır tarımla uğraştığını, 23 hektar alana buğday ektiğini ve her hektardan 40-45 centner hasat toplamayı planladığını belirtti.
Daha sonra buğday hasatlarının taşınması için kullanılan araçları inceleyen Devlet Başkanı ardından Ahalgallaönümleri Birliği tarafından getirilen mahsulü kabul etme sürecini izledi. Devlet Başkanı buğday hasadının kayıpsız toplanması için bütün yetkililere talimat verdi.
Daha sonra elevatör bölümüne gelen Devlet Başkanı, tesisteki çalışmaları inceledi. Bu işletme buğday unu, makarna, unlu mamuller ve polipropilen torba üretiminin yapıldığı 4 atölyeden oluşmaktadır. Buğday unu üretim atölyesinin kapasitesi yılda 80 bin ton ürün olup iki özerk sistemden oluşmaktadır. Bunlardan biri en yüksek ve birinci sınıf un, diğeri makarna için un üretimi için tasarlanmıştır. Hasat edilen tahıl nemlendirme için üniteye girer, tamamen temizlenir ve değirmen ekipmanına gönderilmektedir.
Yüksek kaliteli un, 5, 10, 25 ve 50 kilogramlık özel torbalarda ve otomatik paketleme makinesi kullanılarak küçük paketlerde paketlendiği nihai mal deposuna teslim edilir. Üretimin her aşamasında, hammadde tedarikinden bitmiş ürünlerin piyasaya sürülmesine kadar kalite kontrolü yapılmaktadır.
Daha sonra Türkmen Lider, burada çalışma toplantısını gerçekleştirerek, gezisini değerlendirdi. Devlet Başkanı tarım sektöründe önemli çalışmaların sonucunda buğday ve diğer tarım ürünlerinden çok fazla miktarda hasat aldıklarını kaydetti.
Devlet Başkanı, 2.dünya Savaşı’ndan kazanılan Zaferin 75.yıldönümü için Moskova’daki askeri geçit törenine Türkmen heyetinin de katılacağını söyleyerek, bunun için kaleme aldığı ‘Durnalar’ isimli şiirini okudu.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni