Türkmenistan Dışişleri Bakanı su, ulaşım ve enerji diplomasisi konularında brifing verdi

07 Mart 2019

6 Mart 2019’da, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda, ulusal ve uluslararası iletişim araçlarının temsilcilerinin yanı sıra Türkmenistan’da akredite olan elçiliklerin ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla Türkmenistan'ın sürdürülebilir ulaşım, su ve enerji diplomasisi alanlarında kazandığı başarıları konu alan bir brifing düzenlendi. 

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Vekili, Dışişleri Bakanı R.Meredov, Türkmenistan Daimi BM Koordinatörü E.Panova, AGİT Aşgabat Merkezi Başkanı N.Drozd, Birleşmiş Milletler Merkezinin Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Asya N.German'ın yanı sıra Kore Cumhuriyeti, Özbekistan Cumhuriyeti ve Ukrayna'nın Olağanüstü ve Yetkili Büyükelçileri de brifingde konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı yaptığı konuşmada, 2015 yılında Güney Kore'nin Daegu kentindeki Küresel Su Forumu sırasında Türkmenistan Devlet Başkanı'nın yeni diplomatik bir kurs - su diplomasisi kurma konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Ve Eylül 2018’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nın 73. Oturumunda yaptığı konuşmada, Türkmenistan Cumhurbaşkanı, istikrarlı gelişme bakış açısıyla su konularının gerçekliğinden bahsetti. Brifing katılımcılarına Türkmenistan'ın su diplomasisindeki başarıları hakkında detaylı bilgi verildi.

Bu bağlamda, Türkmen Gölü “Altin Asyr” gölünün inşa edilmesinin ve ayrıca Türkmenistan’ın Aral Denizi’ni kurtarmak için Uluslararası Fon’daki başkanlığı çerçevesinde yapılan önemli faaliyetlerin altını çizdi.

Bakan, konuşmasında özellikle Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov tarafından bu alanda üstlenilen devlet politikasının rolünü vurguladı.

BM ve diğer yetkili uluslararası kuruluşlar formatındaki işbirliğini de içeren bu yönde aktif bir konumda bulunan tarafsız Türkmenistan, su diplomasisi unsurlarının gerçekleşmesini dış politika eylemlerinin ana derslerinden biri olarak görüyor.

Bu bağlamda, Türkmenistan tüm ilgili hükümetlerle ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade eder.

Ayrıca, Türkmenistan Dışişleri Bakanı, özellikle Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un ülkedeki bir ulaşım altyapısı oluşturmasında ekonomik ve sosyal kalkınmanın hayati bir faktörü olarak gösterdiği titizlikle dikkat çekti.

Bölgede istikrarlı bir gelişim sağlayacak, iyi komşuluk ilişkilerinin desteklenmesinin yanı sıra işbirliğini güçlendirecek ve ticaret miktarlarını artıracak ülkede demiryolu, otomobil, hava ve deniz taşımacılığı kullanımıyla uygun ve güvenli uluslararası koridorlar oluşturulmuştur. ülkeler arasındaki ciro.

Enerji diplomasisine gelince, Bakan devletin ve dış Türkmenistan politikasının ayrılmaz bir parçası olarak hizmet eden büyük ölçekli enerji projelerinin önemine dikkat çekti.

Türkmenistan Devlet Başkanı'nın girişimlerine dayanarak, BM Genel Kurulunun uluslararası piyasalara istikrarlı ve güvenilir enerji kaynağı temini konusunda bir dizi karar kabul edildi. Çin'e gaz tedariki konusunda büyük projeler ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) gaz boru hattının inşaatı gerçekleştirilirken, şu anda Avrupa'ya gaz tedariki konusunda müzakereler yoğunlaştırılmaktadır.

Bu bağlamda, kısa bir süre önce imzalanan Bükreş Deklarasyonunun “Hazar Denizi-Karadeniz” koridoru üzerindeki rolünü vurguladı. Bu projelerin öneminin altında yatan ve tüm ilgili ülkeler ve kuruluşlarla daha fazla işbirliği için umutlarını dile getiren Bakan, tüm bu projelerin uygulanması sırasında tüm uluslararası yasal normlar ve ekolojik korumanın dikkate alındığını belirtti.

Bilgilendirme sırasında, Bakan, ayrıca, Türkmenistan’ın 2019-2025 dönemi için Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Programının, yetkili uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde tasarlandığını ve özellikle Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dayandığını belirtti.

Kaynak: nCa News Bulletin