Türkmenistan dünyanın en büyük sentetik kauçuk üreticisi olabilir

06 Mayıs 2019

Enerji kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan, en büyük sentetik kauçuk üretici olabilir. Ülkede gaz kimya sektörü geliştirilerek, kompozit yapı malzemeleri, vernikler ve boyalar, çeşitli teknik kumaş türleri, aşınmaya dayanıklı su ve çeşitli amaçlar için kauçuk, plastikler ve diğer ürün türlerin üretimi için büyük yatırımlara imza atılmaktadır.

Teknik Bilimler Doktoru, Profesör, Doğal Gaz Bilim ve Araştırma Enstitüsü Gaz İşleme Bölüm Başkanı, Annamurat Aşırov, yakın gelecekte Türkmenistan, ham maddeleri doğal gaz ve ürünleri olan etilen, propilen, butilen ve ayrıca benzen olan en büyük sentetik kauçuk üreticisi olabileceğini söyledi.

Bilim adamı, ülkenin bu kimyasal ürünün üretimi için gerekli tüm kaynaklara sahip olduğunu ve doğal kauçuğu kauçuk ürünleri alanından başarıyla çıkardığını söyledi.
Dünya çapında sentetik kauçuk üretimi ve tüketimi yılda yaklaşık 15 milyon tona ulaşıyor. Yıllık büyüme yüzde 3-4 oranındadır.

Bildiğiniz gibi, doğal gaz esas olarak (yüzde 90'dan fazla) metandan oluşmaktadır. Ek olarak, metan (etan, propan, bütan, vb.) alt homologlarını içerir. Doğalgaz işleme sırasında ayrılan bileşenler olan etan ve propan polimer, sentetik elyaf, lastik ve diğer birçok organik sentez ürünü üretimi için ideal hammaddelerdir.

Türkmenistan ekonomisi için Hazar Denizi kıyısında bulunan Kıyanlı kasabasında inşa edilen polimer tesisi büyük bir başarıdır. Gelecekte, bu işletmede etilen ve propilen kopolimerizasyonu yoluyla, etilenpropilen kauçuğu üretimini, yani çok çeşitli kauçuk ürünlerinin üretiminin yapılabileceğini ifade edildi.

Sentetik kauçuk üretimine hakim olma konusunda Ahal vilayetinde inşası tamamlanmak üzere olan doğal gazdan benzin üreten tesis ayrı bir avantajlı projedir. Bu tesiste, yıllık 100 bin ton sıvılaştırılmış bütan gazı yan ürün olarak üretilecek. Bu da başka bir sentetik malzemenin butil kauçuğun üretiminin yapılabilmesi mümkün olacak.

Ayrıca sentetik kauçuk üretimi için Lebap vilayetinin Bagaca yatağında 1,5 milyar metreküp doğalgaz işlenerek, yılda 35 bin ton stiren bütadien kauçuğu, 5 bin ton polibütadien kauçuğu ve yılda 25 bin ton polistiren üretim tesisinin projesi hazırlanmaktadır. Bu malzemeler otomobil lastiği imalatında (toplam dünya tüketiminin% 49'u) ve çok çeşitli genel amaçlı kauçuk ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber bülteni