Türkmenistan dünyanın önde gelen on pamuk ihracatçısından biridir

14 Temmuz 2020

Türkmenistan, dünyadaki ilk on pamuk ihracatçısından biridir. Bu, vesti.az Elmar Yusifli uzmanı tarafından Türk Keneşi ülkelerinin ekonomisinde tekstil endüstrisinin rolünün gözden geçirilmesinde bildirildi.

Asırlık kültür, pamuk üretimi ve ihracatı açısından - tekstil endüstrisi için ana hammadde, Türkiye'nin (988 bin tonla dünyada altıncı), Özbekistan'ın (yedinci 640 bin ton ile dünya) ve Türkmenistan (300 bin ton ile dünyada onuncu) dünyanın en büyük on ihracatçısı arasındadır.

Sektörün gelişimi için gerekli temel kaynaklara sahip ülkeler (yüksek kaliteli hammadde ve işçilik, ucuz enerji, hedef ihracat pazarlarına yakınlık ve lojistik altyapısı) bu sektörün geleceği için büyük umutlar vaat ediyor.

Özellikle tekstil sanayi, Türkmenistan'da gaz ve petrol ihracatından sonra en karlı ikinci sektördür. Değerli bir ulusal miras olan halı dokumasına özel önem verilmektedir. Ülkenin tüm bölgelerinde bu endüstrinin geniş bir ağı oluşturulmuştur.

Ülke ayrıca, cildi ve yünü ile ünlü Karakul ırkının koyun yetiştiriciliğini de geliştirdi.

Türkmenistan'ın tekstil endüstrisine yaptığı en büyük yabancı yatırımlar Türk kökenli. Ülke, en son teknolojilere uygun olarak% 100 çevre dostu ürünler üreten tekstil işletmelerine (kumaş, iplik vb. Üreten fabrikalar) sahiptir.

Tekstil ürünleri (pamuk dahil) ABD, Kanada, Rusya ve İngiltere de dahil olmak üzere 100'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki Lapis-Lazuli rotasının 2018 yılında açılması ve diğer ulaşım altyapıları, Türkmen ürünlerinin Türk ve Avrupa pazarlarına arzının hızlanmasında önemli bir rol oynadı ve zamanı azaltarak ülke için yeni fırsatlar yarattı. ve tekstil endüstrisinde oldukça rekabetçi olduğu düşünülen ürünleri taşıma yolu.

Kaynak: nCa News Bulletin