Türkmenistan ekibi TAPI boru hattını görüşecek

16 Ekim 2019

Pakistan ve Türkmenistan'ın üst düzey yetkilileri, tüm engelleri kaldırmak ve Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (Tapi) boru hattı projesinde inşaat çalışmalarını başlatmak için bir zaman çizelgesi belirlemek üzere görüşmeler yapmak üzere gelecek hafta görüşmeye hazırlanıyorlar.
İki ülke, Ev sahibi Hükümet Anlaşması (HGA) şartlarını imzaladılar ve şimdi önümüzdeki hafta HGA ile ilgili tartışmalara katılacaklar.

HGA'nın tam bir sürümü geliştirilmekte ve kararlaştırılan taslak, resmi onay için kabine önünde hazırlanacak. HGA, Tapi Boru Hattı Şirketi Limited Şirketi'ne önümüzdeki 25 yıl boyunca Pakistan'ın boru hattı projesi segmentini uygulamak ve işletmek için yetki verecektir.

Bu bağlamda, Pakistan hükümeti, Vize ve izinleri kapsayan seyahat imtiyazları, Pakistan'da bir şube açma, yatırımın korunması ve kolaylaştırılması dahil olmak üzere Tapi Şirketi'ne bazı imtiyazlar ve izinler verecektir.

Dahası, hükümet, arazinin sağlanması yoluyla ve döviz cinsinden havale yapılarak projenin uygulanmasını kolaylaştırmaya hazırdır.

Devletlerarası Gaz Sistemleri (ISGS) Genel Müdürü Mobin Saulat, “Pakistan projeye devam edeceği konusunda güvence vermiş olsa da, kritik tartışmalar yapılacak” dedi.

“Tüm engeller kaldırılacak ve Türkmenistan yetkililerinin ziyaretinin ardından projedeki çalışmaları başlatmak için zaman çizelgeleri belirlenecek.”

İlgili ülkelerin ulaştığı ortak anlayışı güçlendirmek ve projeyi yürütmek için Hükümetlerarası Anlaşma ve Gaz Boru Hattı Çerçeve Anlaşması (GPFA) 11 Aralık 2010 tarihinde imzalandı.

GPFA, projenin yürütülmesinde ve uygulanmasında proje şirketine koruma sağladı ve kolaylaştırdı.

Ekonomik Koordinasyon Komitesi (ECC), Tapi Hissedarlar Anlaşması'nın ve Yatırım Anlaşmasının uygulanmasını, dört Tapi boru hattı paydaşı tarafından kurulan proje şirketine hisse senedi payının% 5'ine katkıda bulunarak onayladı.

Projenin temel atma töreni 30 Aralık 2015 tarihinde Türkmenistan'da yapıldı.

Tapi Hissedarlar Anlaşması ve Yatırım Anlaşması'nın yürütülmesinin ardından Tapi Boru Hattı Şirketi, projenin ön mühendislik tasarım ve fizibilite çalışmasını tamamladı.

Önde gelen kalemlerin ve mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmelerinin verilmesi süreci son aşamadadır. Tapi Şirketi, projeyi finanse etmek için Haziran 2019'a kadar gerçekleşmesi beklenen çok yönlü kalkınma ajansları, ihracat kredisi kuruluşları ve ticari bankalar ile mali kapanış için de uğraştı.

Kaynak: Express Tribune