Türkmenistan - iki taraflı ve çok taraflı ortaklığın değişen dinamikleri

19 Nisan 2019

Türkmenistan ekonomisi yeni 2019-2025 dönemine ilişkin yedi yıllık bir kalkınma planı ile kararlı bir şekilde hareket etmektedir.

GSYİH'nın büyüme oranının 2025 yılına kadar% 8,2'ye ulaşacağı öngörülmektedir. Sanayinin payı GSYİH'nın% 33,8'i, tarım% 8,9'u, inşaat% 11,5'i ve hizmet sektörü% 45,8'i olacaktır.

Kalkınma planı kapsamında öngörülen dijital ekonomi kavramı, yönetilebilir adımlarla zaten ortaya çıkmaktadır. İnovasyon ve teknolojinin ekonomik kalkınmadaki rolü güçleniyor.

2019-2025 yıllarında toplam yatırım hacmi, üretim sektörüne yüzde 91,3 veya  209,2 milyar Manat tahsis edilecek  229,3 milyar Manat olacaktır.


Plan uygulaması döneminde toplam dış ticaret hacmi 84,1 milyar ABD doları, ihracat 51,1 milyar ABD doları ve ithalat 135,2 milyar ABD doları olacaktır.

Yedi yıllık kalkınma planının amaçları ile uyumlu olarak, Türkmenistan'ın ikili ve çok taraflı ortaklığının dinamikleri de değişiyor.

İkili ortaklıkta, son örnek Kore, Japonya ve Rusya ile daha derin ve daha yakın etkileşimdir. Çok taraflı ortaklıklarda en belirgin örnekler, TAPI gaz boru hattını, TAP elektrik iletim hattını ve fiber optik bağlantısını ve Lapiz Lazuli Koridorunu içeren Türkmenistan-Afganistan-Pakistan koridorudur.

Türkmenistan ekonomisinin durumunu ve yeni ve ortaya çıkan ortaklık potansiyelini belirlemek için, Türkmenistan'ın ikili ve çok taraflı ortaklıklarındaki en son gelişmeleri yorumlamak faydalı olacaktır.

Kore, Japonya ve Rusya ile ortaklığın kendi süreçlerinde benzersiz olmasına rağmen, şablon olarak tanımlanabilecek bazı ortak yönleri vardır:
• Kaynaklar ve know-how arasındaki uyumlulukların belirlenmesi
• Kaynakları katma değerli ürünlere dönüştürebilecek projelerin tanımlanması
• Teknolojilerin kazanılması
• Eğitim, öğretim ve deneyim alışverişi yoluyla bilgi tabanının geliştirilmesi
• İhracat pazarlarını hedef alan ortak çalışma
• Her seviyede bina uyumu
• Ortaklık öğelerinin planlanması ve yürütülmesi için ana platform olarak ortak komisyon kullanılması

Kore, Japonya ve Rusya ile ikili etkileşimdeki son gelişmelere yakından bakmadan önce, kaynak tabanının sadece sağlam olmadığını, özellikle de hidrokarbon sektöründe daha fazla keşif yapıldığını vurgulamak önemlidir.

Bununla birlikte, hammadde ihracatına - kiracı ekonomisine dayanan ekonomik modelden uzaklaşma üzerinde belirgin bir stres var. Belirtilen amaç, ekonominin tabanını genişletmek ve uzak başkentlerden gelen acımasız ve belki de sistematik olarak ortaya çıkan yapay şoklara karşı korunma konusunda yeteri kadar bir yeterliliğe ulaşmaktır.

Kaynak nCa news bulletin