Türkmenistan ile Rusya arasında doğalgaz işbirliği

30 Mart 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya’nın Gazprom şirketi başkanı Aleksey Miller ile görüştü. Rus işadamı Miller, dev Rus enerji şirketlerinin Türkmenistan ile işbirliği yamaya ilgi gösterdiğini kaydetti.
Türkmen Lider, enerji sektörünün geliştirilmesi için yabancı ortaklar ile karşılıklı çıkara dayalı işbirliği çerçevesinde münasebetlerin geliştirilmesine önem verdiklerini kaydetti.
Devlet Başkanı ve Gazprom şirketi başkanı, uzun yıllara dayanan tecrübe ve sağlam potansiyeli göz önünde bulundurarak, ortaklığın geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulundu. Bu kapsamda, Türkmen gazının Rus holding tarafından alımının yeniden başlatılması ile ilgili konular değerlendirildi. Bu alanda Türkmenistan ile Rusya Federasyonu arasında 2028 yılına kadar doğalgaz alanında işbirliği anlaşması temel oluşturmaktadır ve bu kapsamda taraflar çalışmalarını yürütmektedir.
Dünya pazarında sürekli artan talep için yüksek kalitede rekabetçi ürünlerin üretimine odaklanarak, gaz kimya endüstrisinin geliştirilmesine önem verildi. Petrol ve doğal gaz sektörünün gelişmiş ekipmanlarla donatılması gibi alanlarda işbirliği olasılıkları ele alındı.
Toplantı sonunda, Türkmen Lider ve konuğu, Türkmenistan ile Gazprom’un uzun vadeli prensiplere dayanan ve belirli sonuçlara odaklanan karşılıklı yararlı işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade ettiler. Görüşmeden sonra Türkmen Televizyonuna açıklamada bulunan Gazprom Başkanı Miller, Türkmen Lideri ile doğalgaz sektöründeki işbirliğini değerlendirdiklerini, sıcak ve yapıcı bir atmosferde gerçekleşen görüşmede gaz sektöründeki işbirliğimizi genişletmek için büyük potansiyelin olduğu ve en önemlisi, Türkmen gaz alım sözleşmesi kapsamında yakın gelecekte çalışmalarımıza kelimenin tam anlamıyla devam edileceğini kaydetti.
Türkmen Lideri’ne şirketin başarılarından bahsettiğini söyleyen Miller, bu teknolojileri Türkmen ortaklarımıza sunabileceklerini belirtti. Miller, orta vadeli işbirliği konularına değindiklerini, bunun sadece yakın gelecekte gaz arzının yeniden başlaması değil, gelecek 10 yılda işbirliği olasılarını ele aldıklarını ifade etti. Gazprom Başkanı, her şeyden önce, elbette, Türkmen gazının satın alınmasındaki işbirliği, her zaman çalışılan ana yön olduğunu, ikincisi, Rusya Federasyonu'nda üretilen ekipmanın tedarik edilmesi alanındaki işbirliğine olduğunu söyledi.
Uluslararası piyasalardaki mevcut durumu ele aldıklarını söyleyen Miller, gaz işleme, gaz kimya endüstrisinde üretilen ürünler konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
"Boru hatları gelince, burada boru hattı projeleri için Türkmen pazarına yönelik Rus boru teslimatı umut verici başka bir alandır" diye Miller basın açıklamasını sonlandırdı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni