Türkmenistan ile Rusya Arasındaki Ticari Bağlar Güçleniyor

06 Ocak 2021

Türkmenistan ile Rusya arasındaki ticari bağlar güçleniyor.

Türkmenistan ile Rusya Federasyonu arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler aktif olarak gelişmektedir. Rusya Federal Gümrük Servisi verilerine göre, bu yılın 9 ayında iki ülkenin ticaret cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 90 artarak 800 milyon doların üzerinde gerçekleşti. Türkmenistan, ürünlerinin ihracatını 1,5 kattan fazla, Rus mallarının ithalatını ise yaklaşık yüzde 68 oranında artırdı.

İkili ticari ve ekonomik ilişkilerin olumlu dinamikleri özellikle Ekim ayında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan telefon görüşmesinde dikkat çekti.

Rusya pazarına tedarik edilen ürünlerin önemli bir kısmı, petrol ve gaz kompleksi işletmeleri tarafından üretildi. Bu nedenle, "Türkmengaz" Firmasına ait Kiyanlyn Polimer Fabrikası tarafından üretilen yüksek yoğunluklu polietilen, Rus iş dünyasının temsilcileri arasında büyük talep görüyor.

Genel olarak, bu yılın üç çeyreğinde Rusya'ya ihraç edilen polimerlerin toplam değeri 37,7 milyon ABD Dolarını aştı. Ayrıca Rus şirketleri Türkmenistan'dan 1,5 milyon doların üzerinde petrol ürünleri satın aldı.

Kaynak:NCA Bulletin