Türkmenistan ile Türkiye arasındaki siyasi istişareler Ankara'da görüşüldü

15 Mart 2019

13 Mart 2019'da Ankara'da Türkmenistan Dışişleri Bakanlıkları ve Türkiye arasında siyasi istişareler düzenlendi. Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı başkanlığındaki heyet bu etkinliğe katılmak üzere Ankara'ya geldi.

Türkiye heyetine, Dışişleri Bakanlığı Büyükelçisi Yonet Can Tezel’in ikili siyasi ilişkiler Genel Müdürlüğü başkanlık etti.

Gündeme göre, iki ülke arasında var olan ikili siyasi, ticari-ekonomik ve kültürel-insani ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası yönleriyle ilgili konular da ele alındı. Taraflar, bu alanlarda karşılıklı fayda sağlayan ikili işbirliğinin mevcut durumunu değerlendirdi ve gelecekteki fırsatlara baktılar.

Bu bağlamda, taraflar siyasi-diplomatik işbirliğinin üst düzeyine vurgu yaparak, taraflar gelecekte bu alanda karşılıklı olarak anlaşılan işbirliğini genişletme fırsatlarını tartıştılar. Bu çerçevede, üst düzey ziyaretlerin önemi ve önemli rolü özellikle belirtilmiştir.

Ayrıca, ticari-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemi not edildi. Taraflar, bu alanda işbirliğini etkinleştirme ve Türkmen-Türk Hükümetlerarası Komitesi'nin bir sonraki toplantısını ekonomik işbirliği konusunda gerçekleştirme olasılığı hakkında fikir alışverişinde bulundular.

İstişareler sırasında, karşılıklı çıkar sunan bölgesel ve uluslararası konular da göz önünde bulundurulmuştur. Bu sorunları artıran taraflar, küresel tehdit ve zorlukların ortak direncinin güçlendirilmesi konusundaki görüşlerini özellikle belirtmişlerdir.

Günün ikinci yarısında Türkmen heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim Kiran ile bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasında farklı alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin durumunu analiz ettiler. Türkmen tarafı, eşitlik ilkelerine dayanarak bu ilişkileri daha da güçlendirmeye ve genişletmeye hazır olduğunu vurguladı. Türk tarafı, tüm alanlarda dostça ve kardeşçe ilişkilerin daha da geliştirilmesine büyük önem verdiğini de belirtti.

Ziyaret çerçevesinde, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatleri ile ilgili konular detaylı olarak tartışıldı.

Kaynak: nCa News Bulletin