Türkmenistan koza üretiminde hedefe ulaştı

17 Haziran 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, bazı Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları ve ülkenin tarım sektörü yöneticiler ile çalışma toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, tarım sektöründeki mevsimlik çalışmalar ve bu sektörün geliştirilmesine yönelik konular ele alındı.
Toplantıda, ilk olarak Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, Türkmen Lideri’ne bu sene koza üretiminde hedefe ulaşıldığını kaydetti.

Sunulan rapora göre, ülke genelinde tekstil sanayi sektörü için önemli bir hammadde teşkil eden 2 bin
262 ton koza üretildi. Bu alandaki hedef yüzde 111,5 oranına ulaştı.
Balkan vilayetinde 25 ton koza üretilerek, hedef yüzde 100 oranına ulaşırken, Ahal vilayetinde 156 ton, Mari vilayetinde 434 ton, Lebap vilayetinde 1 bin 142 ton ve Daşoğuz vilayetinde 503 ton üretim gerçekleştirildi.
Türkmen Lider, ipek kozası yetiştiren çiftçileri bu başarısı ile tebrik ederek, tekstil sektörünün hammadde rezervinin güçlendirilmesine değerli bir katkı sağladıklarını kaydetti.
Devlet Başkanı ayrıca, önümüzdeki dönemlerde de koza üretiminin arttırılması yönünde gereken çalışmaların yapılmasını istedi. Bununla birlikte, Devlet Başkanı, ipekböceği kozasını elde etmek için gerekli olan dut ağaçlarının ekim organizasyonu için ilgili yetkililere talimatlar verdi.
Daha sonra toplantıda, tarımdan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Esenmurat Orazgeldiyev, mevsimlik tarım işleri ve buğday hasat çalışmaları hakkında bilgi verdi. Başkan Yardımcısı, 12 Haziran tarihi itibariyle Balkan ve Daşoğuz vilayetlerinin buğday hasadına başlayacağını ve bu kampanyanın üst düzeyde yapılması için bütün imkanların seferber edildiğini belirtti. Daha sonra, Tarım ve Çevre Koruma Bakanı M. Bayramdurdıyev, tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi
verdi. Devlet Su Yönetimi Komitesi Başkanı A. Yazmyradov, ülkenin ekili tarlalarına su temini ve su sektöründeki kapasite arttırma çalışmalar hakkında bir rapor sundu. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, tahılların tarlalardan kabul merkezlerine ulaştırılması yönünde bütün ulaşım araçlarının seferber edildiğini belirtti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan