Türkmenistan maş fasulyesini Asya ülkelerine ihraç edecek

29 Temmuz 2020

Türkmenistan’da tarım ürünlerinin üretimi, özellikle baklagillerin üretilmesine büyük önem verilmektedir. Bu bağlamda, bu sene için baklagillerin yetiştirilmesi için ekim kampanyası sona erdi. Bu yıl, tarım üreticilerine ilk kez maş fasulyesi için 12 bin hektar tahsis edildi. Bu, önceki yıllara göre birkaç kat daha fazla. Eylül aynın ikinci yarısında en azından 10 bin ton maş fasulyesi mahsulü alınması beklenmektedir. Hasatın çoğu (yaklaşık 9 bin ton) Çin, Kore, Japonya ve Güneydoğu Asya ülkelerine ihraç edilecek. Maş fasulyesi, Hindistan'dan başlayan en eski baklagil kültürü olarak kabul edilir. Yeşil renkli fasulye çeşidi birçok ülkede, özellikle Asya mutfağında ünlüdür.
9 Maş fasulyesi her şeyden önce sağlıklı bir sebze proteinidir. Onun çekirdekleri ayrıca kalsiyum ve magnezyum, fosfor ve potasyum, sodyum ve selenyum, demir ve bakır, B vitaminleri ve diğer faydalı mineraller içermektedir. Bu baklagil, sürdürülebilir tarımsal üretim de dahil olmak üzere bir dizi avantaja sahiptir. Isı seven bir bitki suyu az miktarda kullanır, bu da kurak tarımda çok önemlidir. Ayrıca, maş fasulyesi azot içeriğinden dolayı toprak verimliliğini arttırır. Bu nedenle bu bakliyatın "toprak sağlığı mimarları" olarak adlandırılması tesadüf değildir. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri, 2019 yılında ihracat amaçlı maş fasulyesi yetiştirme projesine başlattı. Şu anda 100’den fazla bu birliğe üye olan tarım üreticileri ‘Maş fasulyesi’ projesine katılıyor.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni