Türkmenistan-Özbekistan işbirliğinde özel sektörün önemi

12 Şubat 2019

Özbekistan’ın Aşkabat Büyükelçisi Akmolcon Kuçkarov, Özbekistan’ın 2018 yılındaki kazandığı başarılar ve Türkmenistan ile Özbekistan münasebetlerine yönelik basın toplantısı gerçekleştirdi.
Aşkabat’taki Yıldız otelinde gerçekleştirilen basın toplantısına, yabancı büyükelçiler, uluslararası örgüt temsilcileri, yerel ve yabancı basın mensupları katıldı. Basın toplantısı Özbekistan’ın başarıları anlatan Pakistan’lı gazeteciler tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi ile başladı.
Daha sonra Özbek Büyükelçi Kuçkarov, ilk önce Özbekistan’ın 2018 yılındaki başarılarından ve şu anki Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev başkanlığında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirdi.
Sunumunda Türkmenistan ile münasebetlerine değinen Kuçkarov, 2018 yılının iki ülke münasebetleri açısında çok verimli olduğunu belirtti. İki ülke arasında 2 önemli ziyaret gerçekleştirildiğine dikkat çeken Büyükelçi, 23-24 Nisan 2018 tarihlerinde Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Özbekistan’ı ve 24 Ağustos tarihinde Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın Uluslararası Aral’ı Kurtarma Fonu kurucu üye Devlet Başkanları’nın Zirvesi için Türkmenistan’ın Avaza turizm bölgesini ziyaret ettiğini ifade etti.
İki ülke arasında kültür işbirliği yanı sıra bölgelerarası münasebetlerinde geliştirildiğini belirten Büyükelçi, Taşkent’te Mahtumkuli caddesi üzerinde Aşkabat parkının hizmete açıldığını, Aşkabat’ta ise Alişer Nevai caddesinin üzerinde Özbek restoranının faaliyete başladığını belirtti.
Ülkeler arasındaki üt düzey diyaloğ kapsamında dış ticaret hacminin yüzde 70 artarak, 302 milyon dolara ulaştığını ve bunu 500 milyon dolara kadar arttırmak istediklerini kaydeden Büyükelçi, Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki karşılıklı ticarette önemli payın özel sektöre ait olduğunu belirtti. 2018 yılında Türkmen girişimcilerinin katılımıyla 25 ortak üretim tesisinin açılmasının bunun bir kanıtı olduğunu söyleyen Büyükelçi, bunun aynı zamanda Türkmenistan’dan da özel sektörün gelişen bir rolünü gösterdiğini ifade etti.
Özbekistan’a gerçekleştirilen ihracatın önemli bir kısmının Türkmen sanayi sektörü tarafından gerçekleştirildiğini belirten Büyükelçi, Ovandandepe’deki Cam Fabrikasının ürünleri, Türkmenistan’da üretilen çimento ve inşaat malzemelerinin Özbekistan’a ihraç edildiğini kaydetti. Büyükelçi, bunun Türkmen Lideri’nin ülke ekonomisini çeşitlendirme ve ithal ikameli ürün üretiminin sağlanması yönündeki politikasının başarılı bir şekilde hayata geçirildiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.
Özbekistan’ın ekonomi başarılarından da söz eden Büyükelçi, 2018 yılında 52 milyar dolar tutarında bin 80 proje için anlaşmaların imzalandığını, halihazırda 23 milyar dolar yabancı yatırım sonucunda 456 projenin hayata geçirildiğini belirtti.
Dünya Bankası, Asya ve İslam Kalkınma Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşların yatırım portföyünün 8,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirten Özbek Büyükelçi, Fitch Rating ve Snadard&Poor’s reyting kuruluşları tarafından Özbekistan ‘İstikrarlı’ reytinge sahip olduğunu belirtti.
Özbekistan’a 2018 yılında 5 milyon yabancı turist geldiğini söyleyen Büyükelçi, 2021 yılına kadar bin 500 otel inşa etmeyi planladıklarını ifade etti.
Büyükelçi, Özbekistan’da 10 yabancı eğitim kurumunun faaliyet gösterdiğinin, bunların arasında Westminster, Torino Politeknik Üniversitesi, Güney Kore’nin İnha Üniversitesi, Singapore İşletme Üniversitesi, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi, Gubkin Enstitisü ve diğerlerinin bulunduğunu ifade etti.
2018 yılında Özbekistan Cumhurbaşkanı’nın 18 yurtdışı ziyaretini gerçekleştirdiğini belirten Büyükelçi, 45 ülkeye vizesiz giriş uygulamasının başlatıldığını, 76 ülkeye elektronik vize, 101 ülkeye 5 günlük vizesiz dönem başlattıklarını söyledi.
Büyükelçi 19-20 Şubat tarihinde Taşkent’te ‘Orta Asya'da Bağlılık: Zorluklar ve Yeni Fırsatlar’ konulu Uluslararası Konferans’ın ve 15 Mart’ta Orta Asya Ekonomi Forumu’nun (Orta Asya Başbakan Yardımcılarının çalışma gurubu toplantısı) yapılacağını belirtti.
Özbek Büyükelçi, 2019 yılını yatırım yılı olarak kabul ettiklerini ve bu sene içerisinde 4,2 milyar yabancı yatırım çekerek, 142 modern tesis inşa etmeyi planladıklarını söyledi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni