Türkmenistan, Özbekistan ve Afganistan’a çimento ihraç ediyor

22 Temmuz 2019

Türkmenistan’ın Özbekistan ile sınırı olduğu Lebap vilayetindeki çimento fabrikası üretiminde her sene önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Fabrikada üretilen Portland marka çimento sağlam dayanıklılığı ile bilinmektedir.
Geçen sene fabrikada üretilen çimentonun üçten biri yurtdışına ihraç edildi. Bu sene Ocak-Haziran aylarında bu rakam yüzde 45 oranına ulaştı.
İhracatın büyük kısmı Özbekistan'a gidiyor. Bu ülkeye teslimat, lojistik şartlarına tabidir. Amuderya nehrinin sağ kıyısında (çimento fabrikasının bulunduğu), Kelif istasyonu üzerinden Termez ve Karşi yönünde demiryolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Özbekistan’ın Buhara kentine ise karayolu taşımacılığı ile çimento ulaştırılmaktadır.
Çimento ayrıca komşu Afganistan'a Kerki - Ymamnazar - Akina uluslararası demiryolu üzerinden gönderilmektedir.
Lebap çimento fabrikası, Köytendağ ilçesinde yer almaktadır. Fabrikanın bulunduğu bölgede alçı, kvars kumu ve kil gibi birçok gerekli minerallerin rezervi bulunmaktadır. Söz konusu fabrika, 6 yıl önce açılmıştı.
Fabrika, 60 hektar alana kuruldu. Çimento kalitesi, kimyasal ve spektral analizler ve fiziksel ve teknolojik araştırmalar yapmak için modern ekipmanlarla donatılmış üç uzman laboratuvarda kontrol edilmektedir.
Fabrikada talep edilen ürün markaları üretmektedir: ağırlıklı olarak yüksek dayanıklı Portland çimentosu, petrol ve gaz endüstrileri için petrol kuyusu çimentosu ve hidrolik yapıların yapımında kullanılan sülfata dayanıklı çimento.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni