Türkmenistan özel sektörünün 12.yıldönümü fuarı düzenlendi

18 Mart 2020

Türkmenistan’ın özel sektör temsilcilerini bir araya getiren Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği kuruluşunun 12.yıldönümünü kutlamaktadır. 12 sene önce kurulan ve 24 binden fazla üyesi olan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği, fuar ve konferans düzenliyor.
Türkmenistan’ın özel sektörünün üretim potansiyelinin anlatıldığı fuar, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Fuarın açılış törenine; Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, yabancı misyon şefleri, yerli ve yabancı basın mensupları katıldı. Fuarda Türkiye’yi temsilen Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral da katıldı.
Fuar Türkmenistan Devlet Başkanı’nın kutlama mesajının okunmasıyla başladı. Türkmen Lider mesajında; yerli sanayicilerin ve girişimcilerin ürün ve hizmetlerinin sergilenmesi, özel sektörün ulusal ekonomiyi çeşitlendirmede, ülkenin tüm sektörlerinin ve bölgelerinin yenilikçi gelişiminde, ihracat potansiyelinin güçlendirilmesinde özel bir rol oynadığını açıkça gösterdiğini kaydetti.
Devlet Başkanı ayrıca, kapsamlı devlet desteği sonucunda, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri tarafından büyük tarım işletmeleri, sanayi bölgeleri, modern sera çiftlikleri, kümes hayvanları, hayvancılık ve balık yetiştiriciliği alanlarında üretim ve işleme kompleksleri oluşturulduğu kaydedildi.
Açılış kurdelesinin kesilmesi sonucunda resmi heyet fuarı gezdi. Ticaret, özel sektör ve borsandan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev ve yabancı misoyn şefleri stantları gezerek, yerli firmaların ürünleri ile hakkında bilgi aldılar. Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Başkanı Aleksandr Dadayev, yabancı misyon şeflerine stantların başında ürünlerin üretimi konusunda yapılan çalışmaları anlattı.
ÖZEL SEKTÖR SAYILARDA…
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’nin resmi sitesindeki rakamlar:
 Üye sayısı 24 bin 180
 12 yıl önce kuruldu
 12 yıl içerisinde 2 bin 266 proje hayata geçirildi
 80 bin 300 girişimci eğitildi
 Aşkabat’ın inşa edilmesinin 13., 14. ve 15.etapları kapsamında çok sayıda konutlar inşa edildi
 Aşkabat’ın inşa edilmesinin 16.etabı kapsamında konut inşaları devam etmektedir.
 Ülkede üretilmek olan ürünlerin yüzde 65,3 oranı özel sektör tarafından üretilmektedir.
 Ahal vilayetinin yeni idari merkezi için 1,5 milyar dolar tahsis edildi. Bu bölgede yerli firmalar çeşitli binalar inşa edilmektedir.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni