Türkmenistan Paris'teki uluslararası ekonomik foruma katılıyor

23 Mayıs 2019

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkelerin Bakanlar Toplantısı Paris’te başladı.
Forum her yıl ekonomi, ticaret, hükümet ve diğer alanlardaki kilit küresel konuları değerlendirmek için hükümetlerin, akademilerin ve iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiriyor. Bu yılki toplantının ana teması “Sürdürülebilir kalkınma için dijital dönüşümü kullanmak: fırsatlar ve zorluklar”.
Türkmenistan bu foruma Finans ve Maliye Bakanı Batır Bazarov ile temsil edilmektedir. Türkmen heyeti, forum kapsamında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü yetkilileri ile bir dizi görüşmelerde bulundu.
Özellikle, bu örgütn Genel Sekreteri Jose Angel Gurria ile bir görüşme yapıldı. Türkmen ekonomisinin çeşitlenmesi, hidrokarbon dışı sektörlerin yeniden yapılandırılması, üretim fırsatlarının artması için temel olarak yatırım politikası ve sosyal dönüşümlerin yaygınlaşması gibi konular ele alındı.
Her yıl, Türkmenistan ekonomisindeki yatırımların payı GSYİH'nın % 30'undan fazladır. Aynı zamanda, yurt dışı yatırımların toplamı % 13'e kadar olan, devlet dışı sektör yatırımlarının % 20'ye ulaştığı görülmektedir. Endüstriyel-yenilikçi büyüme modeli benimsenerek, yatırımların yüzde 66-68 oranı üretim sektörüne yönlendirilmektedir.
Ayrıca, Türkmenistan'ın çeşitli ülkelerden ortaklarla işbirliği geliştirerek aktif olarak yeni dış pazarlara girdiği belirtildi. Bu, modern bir taşımacılık ve lojistik altyapısının oluşturulması, ülkenin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney hatlarındaki ulaşım bağlantı merkezlerinden birine dönüştürülmesiyle kolaylaştırılmıştır.
Ekonomideki şüphesiz öncelik, batı yönünde de dâhil olmak üzere, boru hatlarının inşasıyla Türkmenistan’ın enerji akışlarının çeşitlendirilmesi olmaktadır.
Ayrıca, Türkmen heyeti OECD Küresel İlişkiler Sekreteryası Direktörü Andreas Schaal ve Avrasya Başkanı William Thompson ile de görüşmelerde bulundu.
Yatırım ortamının iyileştirilmesi, hükümet ve kurumsal yönetim, ticaret, tarım, rekabet ve vergilendirme, dijital ekonomi ve serbest ekonomik bölgeler gibi alanlarda işbirliği konular ele alındı.Türkmenistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması olasılığı değerlendirildiği dile getirildi.

Bunun yanı sıra Türkmen heyeti, OECD G20 koordinatörü Gabriela Ramos ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Genel Sekreteri Fatih Birol ile de bir görüşme gerçekleştirildi.
Uluslararası Enerji Ajansı Genel Sekreteri ile görüşmede, TAPİ projesi ve Türkmen gazının Avrupa’ya sevkiyatını sağlayacak Trans Hazar doğalgaz boru hattı projesi ele alındı.


Kaynak: Atavatan Türkmenistan