Türkmenistan Petrokimya Alanına Yatırımlar Yapacak

16 Kasım 2020

Enerji kaynakları bakımından zengin olan Türkmenistan, gelecekte petrokimya sektöründe bir dizi projelerin hayata geçirilmesi için yatırımlar öngörmektedir. Bununla ilgili bilgi, enerjiden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Myratgeldi Meredov’un Türkmenistan gazetesinde kaleme aldığı yazısında yer almaktadır.
Bu yazıda, Türkmenistan’ın 20 milyar tondan fazla petrol ve 50 trilyon metreküpten fazla doğal gaz olmak üzere yaklaşık 71 milyar ton petrol eşdeğeri hidrokarbon rezervine sahip olduğu belirtilmektedir. En büyük doğalgaz rezervinin, 27 trilyon metreküp olarak tahmin edilen dev Galkynyş sahası olduğu ifade edilmektedir.
4.000 kilometrekareden fazla alana sahip bu devasa gaz alanında faaliyet gösteren ve yılda 30 milyar metreküp ticari gaz üreten üç fabrikanın bulunduğu, Hyundai Engineering, Petrofac International, CNPC Chuanqing Drilling Engineering Company Limited'in katılımıyla bu fabrikaların inşa edildiği yazıda belirtilmektedir. Ayrıca, Japonya Mitsubishi Corporation ile yılda 10 milyar metreküp ticari gaz üretecek bir tesisin ön teknik projesini yürütmek üzere bir anlaşma imzalandığı ve tesisin Galkynysh saha geliştirmesinin bir sonraki aşamasında kurulması planlanmaktadır.
Türkmen yetkili yazısında, enerji sektörünün geleceğe yönelik yatırım planlarında her bölgede petrokimya tesislerinin inşa edilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir. Bu petrokimya tesislerinde polietilen ve polipropilen, kauçuk ve polistiren, polivinil asetat, metanol ve katma değeri yüksek diğer ürünlerin üretilmesi öngörülmektedir.
Bu projelerin uygulanması, ülkedeki istihdam sayısını önemli ölçüde artıracak ve Türkmen petrol ürünleri sektörünün ihracat potansiyelini genişletecektir. Ülkede bu alanda birçok projelere dev yatırımlar yapıldı.
Ayrıca, bugün Türkmen doğalgazı, Dövletabat-Deryalık doğalgaz boru hattıyla Rusya Federasyonu'na sağlanmaktadır. 1997 yılında hizmete giren Körpeje-Gurtguyi ve 2010 yılında hizmete giren yıllık 30 milyar metreküp kapasiteli Dovletabat-Hangeran doğalgaz boru hattı da güneye Türkmen doğalgazını gönderecek teknik kapasiteye sahiptir.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan