Türkmenistan Rusya üzerinden petrol ihracatına başladı

06 Mart 2019

Türkmenistan Rusya üzerinden petrol ihracatını yeniden başladı. Geçen ay itibariyle Rus boru hatlarından 79,9 bin ton Türkmen petrol pompalandı.
Rus basınında yer alan haberlere göre, Türkmenistan, Ocak 2017'den bu yana Rusya'dan petrol geçişini askıya alarak tüm hacimlerini Azerbaycan ve Gürcistan'a yönlendirmişti.
Bu arada Rusya üzerinden petrol transitinde önemli bir artış yaşandı. Bu rakam 6,6 oranında büyüyerek, 3,3 milyon tona ulaştı. Bunun 2,7 milyon tonunu Kazak petrolü, 249 bin tonunu ise Azerbaycan petrolü oluşturdu.
Her sene Türkmenistan’ın Çeleken yatağından 2,4 milyon ton, Ekerem yatağında ise 300 bin tona yakın petrol üretilmektedir. Türkmenistan’da pek çok petrol ve doğalgaz yatakları açıldı. Türkmenistan’ın Hazar Denizi kıyısındaki hidrokarbon kaynaklarının rezervi 12 milyon ton petrol ve 6 trilyon metreküp doğalgaza eşittir.
Mahaçkala deniz limanı 24 Ocak tarihinden itibaren Türkmen petrolünün yeniden ihraç edilmesini sağladı. İlk olarak 6 bin ton kapasitesindeki Alaca petrol tankeri Mahaçkala limanına demirlemişti. Mahaçkala limanına gelen Türkmen petrolü, rezervuarlara alınarak, buradan da Transneft şirketinin boru hattıyla müşterilerine ulaştırılmaktadır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni