Türkmenistan Samandepe'de Gaz Kompresör istasyonunun ikinci ünitesi hizmete girdi

13 Aralık 2018

Samandepe sahası, Türkmenistan-Çin ulusötesi gaz boru hattına gönderilen gazın basıncını artırmayı amaçlayan projenin ikinci aşamasının uygulanmasını tamamladı.

İlk ünite geçen yıl faaliyete geçirilen yeni güçlendirici kompresör istasyonunda bir başka 4 kompresör ünitesi kuruldu. Bu sayede istasyonun kapasitesini günde 6,5 milyon metreküp gaza çıkarmak mümkün oldu. GCS'nin inşasına ek olarak, bu proje iki gaz toplama noktasının yeniden yapılandırılmasını ve bağlantı boru hatlarının döşenmesini de sağlamaktadır.

Bilindiği gibi, Türkmenistan'dan doğal gazın ÇHC'ye ihracatı birçok hammadde kaynağından gerçekleştirilmektedir. Bunlar arasında - Samandepe ve Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) altında kurulan bölgesel gaz şirketi "Amudarya" geliştiren sözleşme bölgesi "Bagtyyarlyk" dahil diğer alanlar.

Üretim Paylaşım Anlaşması'nın sonuçlandırıldığı 2007 yılından bu yana, Amudarya Nehri'nin sağ kıyısında, sismik araştırmalar, yeni keşif ve üretim kuyularının açılması ile ilgili çok sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Samandepe sahasında (blok A) ve aynı zamanda “Bagtyyrlyk” (blok B) sözleşmesinin doğu, güney ve kuzey bölgelerinde de dahil olmak üzere yeni gaz yatakları keşfedilmiştir. Amudarya havzasının merkezi bölümünde keşif kuyusu kuyularında yüksek verimli petrol ve gaz girişleri elde edilmiştir. Böylece 2015 yılında Bota-Tanguygy-Uzynguyy'ın bir grup gaz sahası devreye alındı ​​ve 2016 yılında, Batı Zzormergen ve Morajuma gaz yatakları keşfedildi.

Samandepe sahasında ve Khojambaz etrapinde, 110'dan fazla test ve üretim kuyusunun yanı sıra üretim, lojistik ve sosyal altyapının diğer tesislerinde iki gaz işleme tesisi inşa edildi. CNPC'nin toplam yatırımı yaklaşık 7 milyar dolar.

Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının piyasaya sürülmesinden bu yana, Türkmengas Devleti ve CNPC, bu boru hattına 200 milyar metreküp doğal gaz göndermiştir.

Kaynak: nCa Haber Bülteni