Türkmenistan, ülke içindeki malların hareketine ilişkin geçici bir düzenleme yaptı

26 Mart 2020

Daha önce bildirildiği gibi, Türkmenlogistics 24 Mart tarihinde yürürlüğe giren Türkmenistan toprakları üzerinden ihracat, ithalat ve transit malların hareketine özel geçici rejim tanıttı.

Yönetmeliğe göre, kamyonlar tarafından “Karaboğaz” ve “Farap” gümrük kontrol noktaları aracılığıyla ve daha sonra Türkmenistan topraklarında teslim edilen mallar Türkmen yük taşıyıcıları tarafından taşınacak. Ayrıca, römorklarda veya yarı römorklarda teslim edilen malların teslimi, belirli yerlerde devlet sınırındaki temassız koşullarda gerçekleştirilecektir.

23 Mart 2020'den önce Türkmenbaşı limanına teslim edilen yabancı otomobil römorkları veya yarı römorklar (dahil), Türkmenbaşı uluslararası deniz limanı topraklarında özel olarak belirlenmiş yerlerde bırakılabilir, böylece daha sonra Türkmenistan topraklarına yerel yük taşıyıcıları tarafından teslim edilebilirler. Yabancı araç sahipleri, sürücülerle birlikte deniz yoluyla geri dönmelerini sağlamalıdır.

Ayrıca, Mart 24'ten başlayarak, Türkmenbaşı Uluslararası Deniz limanına gelmesi beklenen her türlü mal, römorklara ve yarı römorklara deniz gemilerine yüklenmeli ve bireyler tarafından ve karayolu taşımacılığı olmadan refakatsiz gönderilmelidir.

Tüm yabancı taşıyıcıların, nakliye türlerini (deniz ve kara) birleştirerek konteynırlarda ve demiryolu vagonlarında mal taşıması önerilir.

Bu taşıma önlemleri, Covid-19 virüsünün ülkeye girmesini ve yayılmasını önlemek için geçici olarak uygulanırken, Türkmenistan topraklarından geçen Uluslararası ulaşım ve transit koridorlarının verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.