Türkmenistan ve Kazakistan özel bir sınır ticaret bölgesini kurmak istiyor

12 Mart 2019

Türkmenistan ile Kazakistan arasındaki ekonomik, ticari, teknik ve kültürel işbirliği konuları Kazakistan’ın başkenti Astana’da ele alındı. Astana’da 10.Türkmenistan-Kazakistan Hükümetler arası ekonomik komisyon toplandı.
Bu toplantı için Kazakistan’a giden Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin ile bir araya geldi. Toplantıda taraflar, ticaretin derinleşmesi ve genişlemesi, ekonomik ve sınır ötesi işbirliğinin, ülkelerin transit ulaşım potansiyelinin kullanılması, bilimsel, teknik, kültürel ve insani alanlarda işbirliğinin artırılması konularını ele aldı.
Taraflar öncelik olarak, Kazakistan’ın Mangystau bölgesi ile Türkmenistan’ın Balkan vilayeti sınırında özel bir sınır ticareti bölgesini oluşturmak projesini değerlendirdi. Bunun yanı sıra Türkmenistan’da uzay çalışmaları konusunda bir ortak projenin hayata geçirilmesi konuları masaya yatırıldı.
Kazak Başbakanı, iki ülke Devlet Başkanlarının karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşılması konusunda hedef belirlediğini, bu hedefler doğrultusunda Hükümetler arası ekonomik komisyonun çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini ifade etti.
Düzenli olarak karşılıklı ticaretin arttırılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Mamin, karşılıklı olarak tedarik edilen ürün yelpazesinin genişletilmesine dikkat çekti. Kazak Başbakanı ayrıca, metalürji, mühendislik, yapı malzemeleri, gıda, kimyasal ürünler, hafif sanayi, ilaç ve diğer alanlarda işbirliği imkanlarının değerlendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti.
Başbakan, Astana’da 10.Türkmenistan-Kazakistan Hükümetler arası ekonomik komisyonun Astana’da yapılan toplantısının işbirliğine yeni bir ivme kazandıracağını belirtti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni