Türkmenistan yeni gaz boru hatları inşa etti

11 Ocak 2019

Türkmen basınında çıkan haberlere göre, yeni orta basınçlı gaz boru hatları inşaatı Daşoguz velayat'ın Gubadağ semtinde devam ediyor.
 
Daşoguz Türkmengaz Arz Derneği'nin uzmanları, Jeykhun Derneğinin Gaty Oi köyündeki yeni binalarla gaz iletişimini birleştirdi. Toplam uzunluğu 1,5 km'den fazla olacaktır.
 
Amu Darya’nın Daikhan derneğinin Gökçe ve Okuz-yab gruplarının “Mangyt” köylerinde, Gubadag kentinin Taza Her ikisinin de yeni yerleşim bölgesinde yeni orta basınçlı gaz boru hatları inşa ediliyor.
 
Toplam uzunlukları 2019'un sonuna kadar 7,5 km'ye ulaşacak. Yeni haberleşmenin yapımı için, arttırılmış manevra kabiliyeti ve aşınma direnci ile karakterize edilen çeşitli çaplarda borular kullanılıyor.
 
Gelecek yıl, velayat'ın tüm yerleşim yerlerinde, yalnızca Türkmen Gaz Temin Derneği'nin yalnızca Daşoguz Müdürlüğü'nün, 46.5 km'den fazla yeni gaz boru hattı inşa edeceği ve gaz dağıtım noktalarıyla yeni gaz hatlarının inşası yapılacak.
 
Türkmenistan gelecek vaat eden doğal gaz tedarikçilerinden biridir. Uluslararası uzmanlara göre, ülke kanıtlanmış gaz rezervlerinde dördüncü sırada yer alıyor.
 
Gaz sahaları, ağırlıklı olarak, üretimin yüzde 80'inin yoğunlaştığı ülkenin orta kesiminde bulunmaktadır. Her ne kadar gaz sahası "Güney İolotan" Türkmenistan'ın güney-doğusunda, İran ve Afganistan sınırına yakın bir yerde bulunuyor. Jeolojik olarak, bu bölge genç Turan plakasının güney ucunda bulunan büyük bir Geç Mesozoyik depresyonu olan Murgab petrol ve gaz bölgesine aittir.
 
Türkmenistan'ın 2030 yılına kadar hedefi, gaz üretimini 250 milyar metreküp seviyesine çıkarmak. Gaz ihracatının yıllık 180 milyar metreküp seviyesine yükselmesi planlanıyor.
 
Geçtiğimiz yüzyılın sonlarında Türkmenistan’daki yerleşimlerin gazlaştırılması yüzde 99’a ulaştı, bu nedenle ülke nüfusunun neredeyse tamamı ağ ya da boru hattı doğal gazı kullanıyor.
 
Ocak-Kasım 2018'de Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden 31 milyon tondan fazla petrol taşırken, 2017 yılının ilk 11 ayında 30.86 milyon ton oldu.

Kaynak: nCa Haber Bülteni