Türkmenistan'da 1,5 milyar dolarlık inşaat yatırımı

05 Şubat 2020

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, vilayet valileri, Aşkabat Belediye Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı’nın katılımıyla video-konferans eşliğinde çalışma toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin inşası için 1,5 milyar dolar tahsis edilmesine yönelik karar imzalandı.
İNŞAAT İÇİN DEV YATIRIM
Bölgelerdeki tarım işleri, inşaat projeleri ve diğer kalkınma programlarının görüşüldüğü toplantıda, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, Merkez Bankanı Başkanı M.Annadurdıyev ile Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin inşasını görüştü.
Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyeleri tarafından inşa edilmekte olan projeler hakkında bilgi verdi.
Devlet Başkanı, Türkmen şirketlerine büyük projeler güvenildiğini, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesine imkan sağlandığını, bunun sonucunda çok sayıda istihdam ve üretim gerçekleştirildiğini belirtti.
Türkmenistan’ın 2019-2025 Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programı çerçevesinde Türkmen işadamlarına büyük projelere beklemektedir. Ayrıca, 2018-2024 Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Desteklemek Programı çerçevesinde yüzlerce küçük ve büyük sanayi tesisleri, ortak üretim işletmeleri kurulacak. Yerli işadamları, ülke ekonomisinin sanayileşme sürecine aktif olarak katılmaktadır.
Yakın gelecekte, Türkmenistan'ın batısındaki petrol sahalarından iyot üretimi yanı sıra ozokerit, bazalt elyafları ve diğer metalürji ürünlerini üreten tesisler kurulacak. Ülkenin girişimcileri doğal gazdan üre ve amonyak üretimi gibi kimya endüstrisinde proje uygulama olanaklarını incelemeye başladı.
Türkmen Lider, Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin inşası için yaklaşık 1,5 milyar dolar verileceğini duyurarak, bununla ilgili kararnameyi imzaladı.
Türkmen işadamlarına 1 milyar 465 milyon dolar tahsis edilecek. İşadamları bu para kaynağı ile idari merkezinin inşası için ekipman ve gerekli malzemeleri satın alabilecek.
Türkmenistan’ın Ahal vilayetinin yeni idari merkezinin inşasına başlandı. Bunun için Gökdepe ilçesinde 950 hektarlık alan tahsis edildi. Bölgede idari, toplumsal ve sosyal tesisler inşa edilecek.
Çalışma toplantısında, Ahal, Balkan, Daşoğuz, Lebap ve Mari vilayeti valileri kendi bölgesindeki tarım işleri, ağaçlandırma kampanyasına hazırlık, inşaat projeleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca, Türkmenistan’ın Tarafsızlığının 25.yıldönümü için yapılacak etkinliklerin üst düzeyde organize edilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında raporlar sunuldu.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni