Türkmenistan'da 10.Uluslararası Gaz Kongresi yapıldı

23 Mayıs 2019

Türkmenistan’ın ev sahipliği yaptığı Uluslararası Gaz Kongresi Avaza turizm bölgesindeki Berkarar otelinde başladı. Bu sene 10’ncusu düzenlenen kongreye, dev enerji şirketleri, hükümet delegasyonları, küresel finans kurumları, diplomatik toplum temsilcileri ve uzmanlar katılmaktadır.
2 gün sürecek olan kongre, uluslararası enerji işbirliğinin güçlendirmesi ve geliştirilmesi için yapılmaktadır. Türkmengaz Devlet Kurumu ile Türkmen Forum şirketinin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Gaz Kongresi’ne Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov mesaj gönderdi. Türkmen Lider mesajında, hidrokarbon rezervi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan bağımsız Türkmenistan, doğal kaynaklarını sadece Türkmenistan halkının değil, aynı zamanda bölge halklarının ve tüm dünyanın çıkarları için de kullanmayı amaçladığını, Gaz kongresi, petrol ve gaz endüstrisi işletmeleri ile yabancı şirketler arasındaki ortaklıkların geliştirilmesini teşvik ettiğini ve kuşkusuz, bu forum gelecek vaat eden iş bağlantılarını geliştirmesi için mükemmel koşullara sahip olduğunu ifade etti.

Gaz Kongresi’ne Exxon Mobil, Shell, Gazprom, Petronas, CNPC, Hyundai, Kawasaki, NAPECO, Vitol, Dragon Oil, ENI, Buried Hill, LG, Gaffney, Cline & Associates ve diğer çok sayıda dev enerji şirketleri katılmaktadır.
“Gaz geleceğin yakıtıdır”, “TAPI barış ve istikrarın boru hattıdır”, “Boru hatları projeleri enerji güvenliği ve sürdürülebilirliğin kilit unsurlarıdır”, “Gaz para kazanma, çeşitlendirme ve büyümenin yolu” ve “Üretim paylaşım anlaşmaları çerçevesinde işbirliği” gibi konularda oturumlar yapılarak, çeşitli sunumlar gerçekleştirilecek.
Gaz Kongresi’ni uluslararası ve yerel basın mensupları da takip etmektedir. RT – Russia Today (Rusya), ABU – Asian Broadcasting Union, Khabar (Kazakistan), Lagardere (Fransa), CCTV+ (Çin), KBS (Güney Kore), NHK (Japonya), TVR (Özbekistan) gibi dev televizyon kanaklalrı yanı sıra yazılı basın da büyük ilgi göstermektedir.
Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesinin ayrı bir oturumda ele alınacağı kongreye, Pakistan Başbakanı’nın petroldan sorumlu Özel Asistanı Nadim Babar, Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Vekili, Afganistan Devlet Başkanı Kıdemli Danışmanı, TAPI Pipeline Company Limited Yönetim Kurulu Üyesi Ajmal Ahmadi, ICIEC (Yatırım Sigortaları ve İhracat Kredisi için İslami Kuruluş) Genel Müdürü Ussama Kaissi gibi önemli siyaset ve iş çevresinden temsilciler katılacak.
TAPI Pipeline Company Limited tarafından yapılan açıklamaya göre, Afganistan ve Pakistan'da mühendislik araştırmaları, boru hattı güzergah çalışmaları, tasarım ve işlem dokümantasyonu yapılmış ve TAPI boru hattının çevre ve sosyal çevre üzerindeki etkisine ilişkin bir rapor hazırlanmıştır. Son aşamada, boru hattı güzergahı için arazi tahsisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
Kaynak: Atavatan Türkmenistan