Türkmenistan'da 6,2’lik büyüme gerçekleşti

11 Mart 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, video-konferans eşliğinde Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu’nda Ocak-Şubat aylarının değerlendirilmesi yapıldı. Bu değerlendirme kapsamında ülke ekonomisinde istikrarlı bir büyümenin devam ettiği açıklandı.
Devlet Başkanı, Bakanlar Kurulu’na 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ülkedeki tüm kadınları bayramı ile tebrik etti ve ayrıca 200’ü aşkın 8 ve daha fazla çocuğu bulunan kadınlara Ene mahri unvanının verilmesine yönelik kararnameye imza attı. Ülkede 8 ve daha fazla çocuğu bulunan kadınlara madalya yanı sıra bedava daire hediye edilmektedir.
ÜRÜN ÜRETİMİNDE YÜZDE 5,9’LUK ARTIŞ
Finans, maliye ve bankacılıktan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Goçmurat Muradov, Ocak-Şubat aylarının makroekonomik verileri hakkında bilgi verdi. Genel olarak, tüm bakanlıklarda ve sektörel ajanslarda üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 arttı. Neredeyse tüm endüstriler yüksek üretim elde edildi. 2018 yılının aynı dönemine göre iki aydaki perakende ciro hacmi yüzde 19 daha fazla.
Sonuç olarak, Ocak-Şubat aylarında, ülkenin devlet bütçesinin gelir kısmı 2,65 milyar manat düzeyinde, harcama kısmı ise 2,55 milyar manat seviyesinde gerçekleşmiştir.
Türkmen Lider, ekonomik büyüme rakamlarını olumlu bularak, Türkmenistan Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı’na indirimli kredi sağlanması konusunda bir kararname imzaladı.
TÜRKMEN HEYETİ KAZAKİSTAN YOLCUSU
Ulaştırma, sanayi ve haberleşmeden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Mammethan Çakıyev, 10-13 Mart tarihleri arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkmenistan-Kazakistan Ekonomik, bilim, teknik ve kültürel alanlarda Hükümetler arası İşbirliği komisyonun toplantısı hakkında bilgi verdi.
TİCARET SEKTÖRÜNDEKİ RAKAMLAR
Ticaretten sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, Ocak-Şubat aylarında ticaret ve özel sektördeki çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'na göre, 2018 yılının aynı dönemine kıyasla, toplam ticaret hacminin artışı yüzde 35,9 oldu. Bu süre zarfında, Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nda 42 adet işlem seansı düzenledi, 4 509 sözleşme yapıldı. Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmet hacmi 2,3 kat artmıştır.
Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği açısında Ocak-Şubat aylarında sanayi üretimi hacmi yüzde 15,8, tarım ve gıda üretimi yüzde 3,9 artmıştır.
Türkmen Lider, özel sektörün desteklenmesi ve teşvik edilmesi yönünde çalışmaların devam ettirilmesini istedi. Bu bağlamda, piyasa ekonomisine yönelik menajerler ve birinci kategoride uzmanları için bir enstitü oluşturulması öngörülmektedir. Bunun yanı sıra Türkmenistan Meclisi ile yerli girişimcileri desteklemek için bir program hazırlanması plan maktadır.

DEVLET BAŞKANI’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Türkmen Lider, Ocak-Şubat aylarında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki büyümenin yüzde 6,2 oranında olduğunu kaydetti.
Bu dönemde, tarımdaki büyüme yüzde 3,1, ticarette yüzde 10,7, ulaştırma ve haberleşme endüstrisinde yüzde 10, hizmet sektöründe yüzde 8,2 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Devlet Başkanı, ülke genelinde 35 milyar dolar tutarında dev inşaat çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
Türkmen Lider, Türkmen ürünlerinin yurtdışı ihracatının yüzde 20 oranında arttığını ve bunun önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
TARIM BAKANLIĞI’NA KREDİ
Devlet Başkanı, toplantıda, Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı’nın Türkmenkimya kurumu ile borç ödemelerin yapılması, bakanlığın mali durumunun güçlendirilmesi için bir kararname imzaladı. Bu Kararname kapsamında Dayhanbank bankası, Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı’na 10 yıl boyunca yılda yüzde 5 olan 192 milyon manat tutarında bir kredi sağlayacak.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni