Türkmenistan'da Ahal Vilayetinden Domates Fidesi İhraç Edilmesi Planlanıyor

18 Kasım 2020

Seraların gelişmesi, son yıllarda istikrarlı büyüme oranları gösteren Türkmen tarımsal-sanayi sektörüne güçlü bir ivme kazandırdı. Bu alanda yeni işletmeler açılıyor, gıda ithalatı azalıyor, tarımsal üretim ve ihracat artıyor.

2020 yılının ilk sekiz ayında Türkmenistan, Ocak-Ağustos 2019'a göre sırasıyla % 61,4 ve % 69,4 artışla 34,9 milyon dolar kıymetinde 32 bin ton sebze ihraç etti. Sebze ihracatında büyük pay, serada yetiştirilenler de dahil olmak üzere, % 94,2 oranıyla domatestir.

Rysgal gazetesinin Pazartesi günkü sayısına göre, örneğin, Girişimci Nurmuhammet Gapurov’un Ahal vilayetinin Ak Bugday ilçesindeki sera kompleksi geçen yıldan beri domates fideleri yetiştiriyor ve bunlar daha sonra ülkenin farklı bölgelerine gönderiliyor.

Sera, bu yıl seçilmiş domates çeşitlerinden dört milyon fidan üretti. Gelecekte, işadamı ürünlerin yurt dışına ihracatını öngörüyor.

Buna ek olarak, özel çiftçi bu yıl seranın beş hektarına ekilen zengin Redons domates hasadı bekliyor. Sera kompleksi, önde gelen küresel üreticilerden özel gelişmiş makinelerle donatılmıştır.

Yakın zamanda, Türkmenistan'ın batı Balkan vilayetindeki Balkanabat şehrinde Girişimci Halmammet Amanmammedov'un modern bir serası hizmete girdi. Seranın toplam alanı 5 hektar olup, dördüne 93 bin adet domates fidanı dikilmiştir. İlk mahsulün Kasım ayı sonunda hasat edilmesi planlanıyor.

Bu örnekler Türkmenistan'da özellikle domates seracılığının geldiği yeri ve bu sektöre verilen önemi göstermesi açısından kayde değer gelişmelerdir.

Kaynak:NCA Bulletin