Türkmenistan’da antiseptik üretimi

12 Ağustos 2020

Türkmenistan Bilimler Akademisi Kimya Enstitüsü çalışanları, şarap ve şeker üretim atıklarından organik bir bileşik - izopropanol (izopropil alkol) üretmek için bir teknoloji geliştirdiler. Konuyla ilgili haber Türkmenistan basınında yer aldı.
Enstitü laboratuvarının başkanı Esker Annahanov'un belirttiği gibi, izopropil alkol güçlü bir antiseptik aktiviteye sahiptir ve yaygın olarak etil alkol yerine kullanılmaktadır. Tıpta, kozmetikte, parfümeride, ev kimyasallarında, otomobiller için ön cam yıkama sıvısı olarak ve ayrıca antifriz üretiminde kullanılmaktadır.
Aşkabat şehrinin Büzmeyin ilçesinde yer alan dezenfektan solüsyonları üreten bir işletmede, kişisel hijyen ürünlerinin ana bileşeni (% 70) ithal izopropanol kullanılmaktadır. Bilim adamları - kimyagerler, ülkenin şarap imalathanelerinde damıtma sürecinde elde edilen izopropil alkolü kullanmayı önerdiler.
Organik maddelerin bilimsel araştırmaları ve deneysel üretimi, Kimya Entitüsü, Aşkabat şehrinin Büzmeyin ilçesi dezenfektan solüsyonları üreten işletmesi ve Aşkabat şehrinin Büzmeyin ilçesi şarap fabrikası arasında imzalanan üçlü anlaşma çerçevesinde gerçekleştirildi. Hammaddeler Mari şeker fabrikası tarafından sağlandı.
Esker Annahanov’un belirttiği gibi, fusel yağlarının damıtılması ve buharlaştırılması sırasında, özellikle klorun yerini alabilecek güçlü dezenfektanlar olmak üzere birkaç daha yararlı kimyasal bileşiğin elde edilebilecek. Bu maddelerin farklı konsantrasyonlarında deneysel olarak elde edilen birkaç çözelti, antibakteriyel özelliklerini test etmek için sıhhi ve epidemiyolojik kurumuna gönderildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni