Türkmenistan'da Araçların Geçici Giriş Süreleri Yayımlandı

20 Ekim 2020

Türkmenistan'da 21 Eylül 2020 tarih ve 94 sayılı Devlet Gümrük Servisi Başkanının emriyle, taşıtların ülkenin gümrük bölgesine geçici giriş koşulları belirlenmiştir.

Verilen Emre göre, Türkmenistan topraklarına geçici olarak giren bir araç, girişine izin verilen nakliye operasyonunun tamamlanmasının ardından, iade için gerekli süre esas alınarak, ancak en geç:

a) araçlar (römorklar, yarı römorklar ve hibrit araçlar dahil), konteynerler hariç - 30 takvim günü;

b) demiryolu taşımacılığı (bir tren birimi), konteynerler hariç - 90 takvim günü;

c) herhangi bir taşıma türü ile taşınan konteynerler - 90 takvim günü;

d) deniz (nehir) gemi ve uçak - gümrük servisi ve Türkmenistan devlet sınırının geçiş noktasının (havaalanı, hava limanı, deniz, nehir limanı) idaresi tarafından kararlaştırılan prosedüre uygun olarak belirlenen süre.

Araçtan boşaltılmadan taşınan malları taşıyan her türlü aracın Türkmenistan gümrük bölgesine geçici ithalat süresi, Türkmenistan Gümrük Kanunu'nun 47. maddesine göre belirlenir.

İstisnai durumlarda, kontrolün uygulanması amacıyla gümrük idaresi, taşıyıcının başvurusuna bağlı olarak ve ilgili tüm koşulları dikkate alarak, belirtilen sürelerden daha kısa veya daha uzun bir aracın geçici ithalatı için bir süre belirleme hakkını saklı tutar.

Aracın iadesi için belirlenen sürenin dolması ve nakliyenin objektif nedenlerden dolayı geri alınmaması durumunda, gümrük idaresi, aracın sahibinin gerekçeli başvurusuna dayanarak, bu süreyi uzatabilir.

Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi Başkanının araçların geçici ithalatının zamanlamasına ilişkin emri 14 Ekim 2020 tarihinde 1397 sayılı Türkmenistan Adalet Bakanlığı'na tescil edilmiştir.

Kaynak :NCA Bulletin