Türkmenistan'da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Firmalara Kredi Desteği Veriyor

18 Aralık 2020

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkmenistan'da firmalara kredi desteği veriyor.

Bu kapsamda örneğin Türkmen domates üreticisi Agromarın üretim tesislerinin genişletilmesi için 2,5 milyon ABD Doları tutarında bir kredi veriyor.

Agromar 2016 yılında kurulmuştur ve günümüzde Türkmenistan'ın önde gelen birinci sınıf taze domates yetiştiricileri, paketleyicileri ve pazarlamacılarından biridir. Temel ürün kategorileri arasında orta boy TOV'ler ve çeri domatesleri bulunur. Domateslerinin% 80'inden fazlası Doğu Avrupa ülkeleri ve MENA bölgesine ihraç edilmektedir.

Agromar, Rusya, Kazakistan ve Kırgız Cumhuriyeti'nin yanı sıra iç pazarda da köklü bir markadır. Markanın sahibi, hidroponik serasının genişletilmesi için EBRD kredisini kullanmayı planlayan ES Milli Hasyl şirketidir. Şirket, gelişmiş soğutma sistemlerine sahip ek 5,0 hektarlık seralar inşa etmeyi planlıyor.

Hedef, yıllık üretim kapasitesini 1.500 tondan 3.000 tona çıkarmak ve ürünlerini ihracat pazarlarına göndermektir. Yıllık 1 milyar ABD dolarına yakın satışları ve yüzde 45'lik ithalat payıyla Rus domates pazarı, Türkmen üreticiler için cazip bir fırsat sunuyor.

Hidroponik seralar, toprak kullanılmadan bitki yetiştirmek ve su tüketimini azaltmak için oldukça verimli bir teknolojidir. Bu, seradaki bitkilerin daha düşük transpirasyon oranlarından elde edilen önemli ölçüde daha yüksek su kullanım verimliliği ile sonuçlanıyor.

Hidroponik seralar, su tüketimini en az yüzde 75 oranında azaltarak yetiştirme koşulları ve kaynak kullanımı üzerinde daha fazla kontrole izin verecek. Bu, ülkenin su kıtlığı göz önüne alındığında Türkmenistan'da özellikle önemli olan su tasarrufu sağladığı gibi tarımsal üretkenlikte önemli bir iyileşmeyi yansıtıyor.

Kredi, EBRD’nin İklim Değişikliği için Finans ve Teknoloji Transfer Merkezi (FINTECC) programı tarafından iklim değişikliğini hafifletme ve adaptasyon alanında teknoloji transferi için tasarlanmış ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilmiştir. 300.000 ABD Doları tutarında bir hibe, projeyi destekleyecek ve tarım sektöründeki gelişmiş çözümlerin durumunu gösterecektir.

EBRD, Türkmenistan'daki faaliyetlerinin başlamasından bu yana, çok çeşitli sektörlerde 80 proje aracılığıyla 293 milyon € yatırım yapmıştır.

Kaynak:NCA Bulletin