Türkmenistan’da Ayçiçek yağı üretimi için önemli anlaşmalar

06 Aralık 2018

Türkmenistan son yıllarda aldığı önemli kalkınma programları ile yerli ve ihracat kaynaklı üretime daha fazla önem vermektedir. Bu alanda özel sektörün payı büyüktür. ‘Türkmenistan’da üretildi’ markalı ürünlerin dünya pazarlarındaki yerini alması için yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermektedir.

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Aşkabat’ta düzenlenen İthalat-İkame Ürünlerine İlişkin Uluslararası Teknolojiler Fuarı’nda Ayçiçek yağının üretimine yönelik Türk ve İsviçre şirketleri ile önemli anlaşmalar sağlandı.

Bu yağın üretimi gerçekleştirecek Gündoğar Akımı Türkmen firması, İsviçre’nin Syngenta Agro AG şirketi ile Türkmenistan'da ayçiçeği tohumu tedariki için bir sözleşme imzaladı. Ayrıca, Agzybir Ojak firması ise Türk Erensoy ve Ektam Makine şirketleri ile şişe üretiminde kullanılacak ve rafine yağın otomatik ambalajlanması için gereken ekipmanın satın alınması ve montajı konusunda anlaşmalar imzalandı.

Türkmenistan Ayçiçek yağı ithalatını büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştirirken, son yıllarda Türk ürünleri de pazarlarda yerini aldı.

Önümüzdeki yıldan itibaren Türkmenistan Ayçiçek yağını kendisi üretmeye başlayacak. Gündogar akımı ve Kamilliğin gözbaşı özel şirketlerin ekolojik yönden temiz Ayçiçek yağının üretimini yapacak. Önümüzdeki yıl hizmete girecek bu tesiste yıllık 24 bin ton yağ üretilecek.

2019 yılında tarım ürünlerinin üretiminin arttırılması için araziler tahsis edilecek. 5 bin hektar alana Ayçiçek ekilecek.

Kaynak: atavatan-turkmenistan haber bülteni