Türkmenistan'da Balık İşletmeleri özelleştirildi

04 Mart 2019

Ticaretten sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov, balıkçılık sektöründeki çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Ahalbalık, Balkanbalık, Daşoğuzbalık, Lebapbalık ve Maribalık işletmeleri Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği üyelerine devredildi ve özelleştirildi.
Balkanbalık işletmesindeki gemiler aşamalı olarak yenilendi ve Hazar Denizi’nde balık avlama 3 kat arttı. Daşoğuzbalık işletmesinin balık rezervinin arttırılması için göl ve barajlara 16 milyon balık yavrusu bırakıldı. Marıbalık işletmesi Murgap ilçesinde 76 hektar alandaki balık yetiştirme gölet inşaat çalışmaları yapılmaktadır. Ahalbalık işletmesi Kaka ilçesinde yeni ticari amaçlı havuzları inşa etmektedir.
Hazarbalık işletmesi 2020 yılına kadar mersin balıklarından havyar üretmeyi ve bunu iç ve dış piyasaya satmayı planlamaktadır.
2018 yılında ithal edilen balık ürünlerinin hacmi % 43,5 azalırken, konserve balık ihracatı 73.3 tona ulaştı. Ocak-Şubat 2019'da üretilen balık ürünlerinin hacmi 480 tonu buldu. Devlet programlarının uygulanmasının bir parçası olarak, bu sektörde 10 işletmenin inşaatına devam edilmektedir. Yakın gelecekte hizmete girmeleriyle birlikte, balık üretim hacmini 574 tona çıkarmak ve istikrarlı ihracatını sağlamak için iç pazarın güvenliğini sağlamak mümkün olacak.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni