Türkmenistan'da deve sütü üretimi arttı

03 Temmuz 2020

Deve sütünün yüksek besinsel, diyetsel ve tıbbi özellikleri, işlenmiş ürünleri ve talebi, ticari ilginin artmasına neden olmaktadır.

Kitaplarında deve sütü ve tebeşirinin alışılmadık derecede faydalı özelliklerini kaydeden Türkmenistan Cumhurbaşkanı ve Türkmenistan Sanayici ve Girişimciler Birliği'nin desteğiyle, son yıllarda ülkede büyük özel deve yetiştirme çiftlikleri oluşturuldu.

Bunlardan biri Geoktepe ilçesindeki Polat Kanayev'in çiftliğidir. Nötr Türkmenistan gazetesinin haberine göre, çiftliğin gelişimi süt ürünlerinin üretimine odaklanıyor.
 
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Arvana'nın Türkmen devesinin Türkmenlerin dünya medeniyetine eşsiz katkısı olduğunu belirtiyor. Ülkenin farklı bölgelerinde aynı cins içindeki Arvana dromedaries iki türe ayrılmıştır. Batı (Jebel) tipi - yıl boyunca otlatmaya uyarlanmış et yönü. Doğu (Sakarchaginsky) iyi bir dış, kuru yapı, yüksek süt verimi ile karakterizedir. Batının uterusunda doğu tipi üreticilerin kullanımı Arvan ırkını geliştirir. Son yıllarda Arvana yetiştiriciliği, Türkmen Hayvancılık ve Veterinerlik Enstitüsü tarafından geliştirilen bir ıslah planı temelinde ülkede gerçekleştirilmiştir.

Türkmenistan'ın doğal ve iklimsel özellikleri, insanın bu güç asistanlarını yetiştirmek için en uygun olanlardır. Ve doğal fermantasyon ile deve sütünden elde edilen chal'ın birçok yararlı özelliği vardır. Ekşi sütlü içecek çok miktarda mikro element içerir, içindeki C ve D vitaminleri inek sütünden üç kat daha fazladır. Chal mükemmel bir diyet ve terapötik ürün olarak kabul edilir, sürekli kullanımı sindirim organlarının çalışmasını destekler, refah ve aktiviteyi destekler.

Türkmenistan koşullarında, develer merada tutulur, yani tüm yıl boyunca çevre dostudur. Çalılar, solyankovye bitkileri, genellikle tuzlu ve acı tuzlu su içeriği olan diğer hayvan türleri için uygun olmayan çöl bitki örtüsünü kullanırlar. En sevdiğim yemek deve diken-yandak. Bu hayvanların çiftlikteki hayvancılığı artık 300 hayvan.

Çiftlik müdürü Juma Jumadurdy, Nötr Türkmenistan gazetesine verdiği röportajda, “2017'de, chal ve agaran gibi ulusal süt ürünlerinin üretimi için bir mini dükkan başlattık. - Chal vücut tarafından iyi emilir, solunum süreci üzerinde tonik bir etki yapar, sindirimi, kan dolaşımını teşvik eder. 1/3 oranında arıtılmış su ile karıştırılmış deve sütünden yapılır. Fermantasyon chal'ın kendisidir. İçecek, 20-25 santigrat derece sıcaklıkta fermantasyon ile olgunlaşır. 8 saat sonra, chal hazır. Agaran, yerel pazarda da büyük talep gören chal fermantasyon sürecinde elde edilen köpüklü bir kremdir. Çalışmalarımızda, Rusya'da gerekli ekipmanı satın aldığımız modern teknolojiyi kullanıyoruz. Özellikle, Izhevsk Makine Fabrikası'nda sipariş verdiler,

Bitki dünyasının birçok temsilcisi, insan sağlığı üzerinde olumlu etkisi olan biyolojik olarak aktif maddeler taşır. Doğanın armağanlarını kullanma deneyimi binlerce yıldır birikmiş ve mutfak gelenekleri, terapötik beslenme ve chal ve agaran oluşturulması da dahil olmak üzere geleneksel tıbbın yaratılmasına katkıda bulunmuştur. Juma Jumadurdy, bu ürünlerin lezzetli ve narin bir ürünün kalitesi ve saklama koşulları üzerinde sıkı kontrolün gerçekleştirildiği büyükşehir mağazalarından satın alınabileceğini söyledi.

Bir hayvancılık endüstrisi olarak deve yetiştiriciliğinin birçok avantajı vardır: “çöl gemileri” iyi bir ot standı gerektirmez, yetersiz çöl bitki örtüsüyle beslenir ve birkaç gün susuz yapabilir. Tek kamburlu dromedaries'in otlatılması Karakum meralarının kalitesini etkilemez. Deve sabit durmaz, yavaşça hareket eder, ayak yastıklarına hafifçe basar, küçük çalı parçalarını koparır, bitkilerin bitki kütlesini hızla geri kazanmasına izin verir. Türkmen develeri yüksek süt üretimi ile karakterizedir. Uzak kırsal alanlarda, iddiasız hayvanlar, yerel nüfus için süt ürünlerinin neredeyse ana tedarikçisidir.

Türkmenistan'daki girişimcilik, amacı sosyo-ekonomik kalkınmayı sağlamak ve Türkmenistan'ın yaşam standartlarını iyileştirmek olan çok çeşitli tedbirlerle devletten iş gelişimine sürekli dikkat edilen alanlardan biridir. Zaten, özel emtia üreticileri, ulusal ekonomik kompleksin çeşitli üretim alanlarında giderek daha güçlü pozisyonlara sahipler ve devletin istikrarlı kalkınmasına sistematik olarak katkılarını arttırıyorlar.

Kaynak: nCa News Bulletin