Türkmenistan'da Dezenfektan Üreten Firmalar Çoğalıyor

25 Aralık 2020
Türkmenistan'da sağlık ürünleri üreten firmalardan yeni bir ürün "EMEL" markası adı altında satışa sunuldu.

SynToprak HO tarafından üretilen EMEL markası altında antiseptik, dezenfektan ve kolonyalar Aşkabat pazarlarında boy göstermeye başladı. Şirket, bu yılın Ekim ayında % 80 alkol bazlı dezenfektan üretmeye başladı.

Şirketin yeni ürünleri Türkmenistan Sağlık ve Medikal Sanayi Bakanlığı Sanitasyon ve Hastalık Kontrol Devlet Servisi tarafından onaylandı.

Firma Bu yıl, Mart ayında kuruldu, antiseptik, antibakteriyel ajanların üretimi yapılıyor, Eylül ayında, ilacın ilk partisi yayınlandı ve bunun için bir plaka alındı.
 
- Neden bu isim seçildi - "EMEL"?

- EMEL - Türkmence'den çevrildi - "el" ve "EM" - "ilaç, yararlılık". "EMEL" - bırakın eller için faydalı bir ilaç olsun diyerek.

Firma Aşkabat'ta, 11. bölümde, 200 m2 alana sahip, ayrıca bir depo ve laboratuara sahiptir. Ayda 20 bin şişe antiseptik üretiliyor; İhtiyacımız olan şişeler Çin'de üretiliyor.

- Etkili bir cilt antiseptiği, etkinlik ve güvenlik açısından en çok tercih edilen alkoller gibi antimikrobiyal etken maddeler içermelidir. Hızlı bir antimikrobiyal etki sağlamak için içerikleri en az% 60 olmalıdır.

Ürünlerde % 80 alkol var. Bu bizim avantajımız. DSÖ'nün tavsiyesi üzerine, bu tam olarak alkol içeriği olmalıdır. İlacımızı test için Türkmenistan Bilimler Akademisi Teknoloji Merkezi'nin laboratuvarınagönderildiğinde sonuçta antiseptiklerin etkinliği karşısında şaşırıldı. İşlemden sonra eller 24 saat mikroplardan korunmaktadır. Alkolün yanı sıra hidrojen peroksit de kullanılıyor. Ürünlerin kullanım alanını genişletmek için deneysel çalışmalar şu anda devam etmektedir, örneğin yanıkların tedavisinde. Antiseptik preparatlara gliserin ekleniyor; bu da cildi ve mentol aromasını yumuşatır.

- Ham maddelerden alkol yereldir. Filtreden birkaç kez geçiriliyor. Diğer malzemeler Çin, Endonezya, Vietnam'dandır.

Kolonya da üretiliyor, bu üretimde de ustalaşıldı. Kuaförlerin, örneğin ev hanımlarının balık veya sarımsak, soğanları temizledikten sonra ellerindeki kokuyu gidermesi için gereklidir. Dezenfektanlar mikropları öldürür ancak kokuları ortadan kaldırmaz. Bunun için de kolonyalara ihtiyaç vardır. Şimdilik limon ve lavanta aromalı kolonyalar üretiliyor. Gelecekte aromalı ürün çeşitlerini genişletmeyi planlıyor.

Tüketicilerin rahatlığı için 100 ve 150 ml'lik küçük şişelerde ürünler üretiliyor. Daha ekonomik bir kapta - 500 ml de üretilecektir.

Antiseptiklerin klor içermediği, bu maddenin herhangi bir fazlalığı sağlığı olumsuz etkilediği, kendini çok iyi kanıtlamış olan hidrojen peroksit kullanıldığı belirtilmektedir. Şirket, saç dökülmesine karşı şampuan, duş jeli vb. Üretmeyi planlamaktadır. Şu anda Afganistan, Özbekistan ile de ürünlerin bu ülkelere ihracatı için görüşmeler devam ediyor.

Kaynak:NCA Bulletin