Türkmenistan’da dijitalleşme: bankacılık sektörü

29 Temmuz 2020

Türkmenistan ekonomisini dijitalleştirme çalışmaları hızla devam etmektedir. Ülkenin bütün sektörleri modern teknolojiler ile donatılmaktadır. Özellikle dijitalleşme kavramı bankacılık sektöründe de büyük bir ivmeyle uygulanmaktadır.
Dijital dönüşüm, bankacılık hizmetleri yelpazesini ve müşterilere sunulan ulusal ödeme sisteminin yeteneklerini genişletecek ve kredi kurumlarının rekabet gücünü artıracaktır. Bu bağlamda, sunulan hizmetlerin etkinliği ve yaygınlığı bankalar ile müşteriler arasındaki ilişkiyi tamamen farklı bir seviyeye taşımaktadır.
Mobil İnternet teknolojilerinin geliştirilmesi ve akıllı telefonların işlevlerinin genişletilmesi ile uygulamalar, hesaplarının dengesini kontrol etmek, işlemleri görüntülemek, transferler yapmak ve hizmetler için ödeme yapmak gibi online operasyonlar yapılabilmektedir.
BANKA KARTI SAYISI 4 MİLYONU AŞTI
Türkmenistan'da çeşitli hizmet ve malların ödenmesi için mobil uygulamaların kullanıma sunulmasından bu yana nakitsiz ödeme sayısı artmaktadır. Mal ve hizmetlerin ödemesi banka kartı olan terminaller aracılığıyla yapılmaktadır. Benzin istasyonlarında banka kartı ile ödemeler yapılmaktadır.
Banka müşterileri, cep telefonu, IP-TV ve İnternet hesaplarını yenilemek için İnternet bankası ve Mobil banka sistemlerinin hizmetlerini yaygın olarak kullanıyor ve özel uygulamalar aracılığıyla demiryolu taşımacılığı ve şehirlerarası otobüslerde seyahat için bilet satın alabiliyorlar.
Bugüne kadar Türkmenistan'da kullanılan banka kartı sayısı dört milyonu aştı (Merkez Bankası'na göre - 4 milyon 288 bin 600). Bu yılın Ocak-Temmuz döneminde banka kartları ile yapılan nakitsiz ödemelerin hacmi geçen yılın aynı dönemine göre 2,42 kat artarak 814,8 milyon manatı aştı.
"Rysgal" Anonim Ticaret Bankası temelinde müşterilere modern teknolojiler sağlamak için QR kodu (hızlı ödeme onay kodu) başarıyla test edilmiştir. Temassız ödeme kartları da piyasaya sürüldü.
Ülke bankaları nakitsiz ödeme hacmini daha da artırmak için, müşteriler için “geri ödeme” (Cash back) hizmeti geliştirilmiştir. Nakitsiz ödeme yapılması sonucunda bankalar tarafından müşterilerine yüzde 0,5 ila 2'si arasında bir geri ödeme yapmaktadır.
Türkmen bankaları, dünyanın önde gelen ekonomik ve finansal kurumlarıyla aktif olarak işbirliği yapıyor. Bunlar arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve İslami Özel Sektör Finansmanı İslam Kurumu ve Japonya Maliye Bakanlığı bulunmaktadır.
Gelecekte, bir "dijital banka" oluşturulması planlanmaktadır. Bu, her şeyden önce, müşteri hizmetleri - Çağrı merkezi çalışanları tarafından değiştirilen şubeleri olmayan bir bankadır. Böyle bir banka uzaktan dijital hizmetler geliştirmiş olmalıdır - İnternet bankacılığı, mobil bankalar, kişisel hesaplar, web siteleri, özel ve kurumsal müşteriler için diğer özel hizmetler. Bu hizmetler 24 saat yapılabilinecek ve müşterilerin yüzde 90’nın bu hizmetten istifade edebileceği belirtilmektedir.
Ayrıca banka hizmetleri olarak overdraft kredi imkânı da oluşturulmaktadır. Bunu ülkenin bazı bankalarında müşteriler bu yönde hizmete vermeye başladı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni