Türkmenistan'da EBRD, Mawy Kenar Ortak Girişimine 12,9 Milyon Dolarlık Krediyi Onayladı

06 Ağustos 2020

Bankanın Pazartesi günü açıklanan Proje Özet Dokümanı'na (PSD) göre, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkmenistan merkezli çevre iyileştirme hizmetleri sağlayıcısı Mawy Kenar Ortak Girişimi için 12,9 milyon dolarlık krediyi onayladı.

EBRD, Ortak Girişim kredisini Türkmenistan’ın batı Balkan vilayetindeki, toprak iyileştirme faaliyetleri için kullanacağını söyledi.

EBRD, PSD'de “EBRD kredisi, Mawy Kenar'ın işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmesine ve ilave mobil çamur arıtma ünitesi satın almasına olanak tanıyacak” dedi. "Finansman aynı zamanda Covid-19'un şirket operasyonları üzerindeki etkisini azaltmaya da yardımcı olacak".

Belgeye göre proje, bölgedeki çevrenin korunmasına yardımcı olmak için özellikle petrolle kirlenmiş alanların temizlenmesi olmak üzere çevrenin iyileştirilmesine katkıda bulunacak.

Proje, topraktaki petrol içeriğini önemli ölçüde azaltarak (% 2 veya daha azına) bölgenin nüfusu, yaban hayatı ve ekolojisine yönelik ekolojik tehlikelerin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca Mawy Kenar, EBRD'nin yardımıyla bir Çevresel ve Sosyal Eylem Planı geliştirdi.

Mawy Kenar Ortak Girişimi, 2018 yılında Türkmenistan'da lisanslı ilk özel sektör petrol ve gaz şirketi olan Gazyk, Kanada'dan Benel Teknik Hizmetler ve Hazar Balyk OJSC ile ortaklaşa kurulmuş olup, 61 kişiye istihdam sağlamaktadır.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı, Şubat 2018'de, Türkmennebit (Türkmen Petrol) Eyaleti ile Mawy Kenar Ortak Girişim Şirketi arasında, Balkan velayatındaki petrolle kirlenmiş arazilerin temizliğine ilişkin sözleşmenin 15 yıl süreyle uygulanmasına ilişkin bir Karar imzaladı.

Kaynak: nCa News Bulletin