Türkmenistan'da "İhracat-İthalat İşlemleri için Tek Pencere" projesi

14 Ekim 2020

UNCTAD, UNDP ve Dışişleri Bakanlığı arasında "İhracat-İthalat İşlemleri için Tek Pencere" projesini teşvik etmek için bir mutabakat imzalandı
13 Ekim 2020 tarihinde, Türkmenistan Dışişleri Bakanı R.Meredov ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı arasında bir video konferans düzenlendi. Birleşmiş Milletler Avrupa Kalkınma Programı Bölge Bürosu ve BDT Mirjana Spoljaric Egger. Toplantıya, BM Türkmenistan Mukim Koordinatörü Vekili Natia Natsvlishvili de katıldı.

Toplantı sırasında taraflar, Türkmenistan'ın Birleşmiş Milletler ve onun uzman kuruluşlarıyla, özellikle UNCTAD ve UNDP ile stratejik ortaklığını son derece takdir ettiler. Bu bağlamda, dijital ekonominin gelişmesinde son beş yılda verimli işbirliğinin yanı sıra Türkmenistan'da sürdürülebilir ulaşım ve ticaretin önemi vurgulandı.

Bilindiği gibi, UNCTAD ile işbirliği içinde, UNDP'nin aktif katılımıyla bugüne kadar Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi sisteminde entegre bir gümrük bilgi sistemi olan "ASYCUDA World" tanıtılmış ve geliştirilmektedir. Bu sistem, Türkmenistan finans sektöründe, özellikle bankacılık, ulaştırma ve diğer sektörlerde İhracat-İthalat İşlemleri için Tek Pencere sisteminin ve Türkmenstandartlary Ana Devlet Hizmetinin aşamalı ve etkin bir şekilde uygulanması için ana platform haline gelecektir. .

Toplantının ardından taraflar, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ve Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı arasında "İhracat-İthalat için Tek Pencere" uygulamasının teşvik edilmesi amacıyla ortak işbirliği üzerine bir Mutabakat Muhtırası imzaladı. Türkmenistan'da Operasyon projesi.

Bu Memorandum, sürdürülebilir kalkınma için küresel ve bölgesel stratejilerin uygulanmasının bir parçası olarak ticaret ve ulaşım bağlantılarının dijitalleştirilmesinin temeli olacaktır.

Kaynak: nCa News Bulletin