Türkmenistan’da inşaat sektöründe büyük yatırımlar

11 Şubat 2020

Türkmenistan'ın inşaat sektörü, sanayileşme, modern ulaşım ve sosyal altyapı oluşturulması, ithal edilen ürünlerin yerini dolduracak ürün üretim tesislerin oluşturulması, konut inşaatı ve bölgelerin kapsamlı gelişimi için devlet programlarının uygulanmasına odaklanmaktadır. Bu bağlamda, inşaat sektöründe büyük yatırımlara imza atılmaktadır.
Türkmenistan gazetesinde yer alan inşaat ve elektrik enerji sektörlerinin 2019 yılının değerlendirildiği yazı dizisinde, inşaat sektöründeki yatırım projeleri anlatılmaktadır. Başkent Aşkabat’ın güneydoğu bölgesinde Parahat 7 sitesi oluşturuldu. Bu bölgede 30 hektar alan tahsis edilerek, 100’ün üzerinde 9 katlı konut inşa edildi. 2019 yılının Mayıs ayında bu sitede yine 23 adet konutun temeli atıldı.
Aşkabat’a yakın bulunan Ahal vilayetinin Gökdepe ilçesinde Ahal vilayetinin yeni idari merkezi inşa edilecek. Yeni kent 70 bin kişiyi kapsayacak. İki aşamada, 400'den fazla kır evi ve çok katlı binalar, her biri 320 çocuk kapasiteli 10 anaokulu, 720 öğrenci kapasiteli 19 ortaokul inşa edilmesi planlanmaktadır. İki tane sanat okulu inşa edilecek.
Çocuk Sağlığı Merkezi ve diğer kurumlar da dahil olmak üzere geniş bir tıbbi kurum ağı oluşturulacaktır. Vilayet merkezinde Ruhiyet Sarayı, Kültür Evi, tiyatro, kütüphane, sirk ve müze, iki modern spor kompleksi inşa edilmesi planlanmaktadır. Bununla birlikte, Uluslararası At Yetiştiriciliği Yüksek Okulu yanı sıra hipodrom, eğitim alanları, arenalar ve ahırlar, araştırma ve üretim merkezi kurulması öngörülmektedir.
Bunun yanı sıra 2019 yılında Mari vilayetinde 3 ilçede, Lebap vilayetinde 4 ilçede, Daşoğuz vilayetinde bir ilçede modern kasabalar kurulacak. Balkan vilayetinde Altyn Asır Türkmen Gölü çevresinde bir modern köy inşasının temeli atıldı. 2019-2025 Türkmenistan'ın Sosyo-Ekonomik Kalkınma Programına göre, inşaat sektörünün 7 yıl boyunca toplam GSYİH hacmindeki payı yüzde 11,5'e yükselecek. Yatırımların toplam 229.3 milyar manata ulaşacak. Bu dönemde, 36'sı yeniden yapılanma ve modernizasyon sonrası 289 tesisin devreye alınması planlanmaktadır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni